Projektant

Máte představu o ceně inteligentního domu?

Mnoho lidí si stále myslí, že chytrá domácnost je luxus pro pár vyvolených. Často se tak zbytečně připravují o mnohé výhody a někdy dokonce svůj budoucí domov předraží. Jak je to s cenou inteligentní domácnosti ve skutečnosti? 

Inteligentní domácnost

Moderní výstavba v kombinaci s dnešní různorodou legislativou způsobily, že musíme do našich domů začleňovat nejrůznější nové technologie, které jsme v minulosti neznali.

Ať už se jedná o víceré zdroje osvětlení, komplexní zdroje tepla, rolety, rekuperaci, bezpečnostní systémy a mnoho dalšího. Tyto technologie musí být nějakým způsobem řízeny a neobejdou se bez určité elektroniky. Z tohoto důvodu je každý moderní dům jakousi formou inteligentního rodinného domu, i když samozřejmě jen částečně. S jednotlivými neautomatizovanými technologiemi můžeme hrát docela dobrou hru, ale s plnohodnotnou chytrou domácností budeme mít vždy nějaké eso v rukávu. 

Co je inteligentní dům/inteligentní domácnost?

Plnohodnotná chytrá domácnost je tedy domácnost, kde jsou všechny technologické funkce vzájemně propojené a ovladatelné jedním komplexním systémem.

Spolupracují jako harmonický orchestr bez jediného špatného tónu. Dům má navíc vysokou míru autonomie, protože sám ví, co má kdy dělat a o co se má postarat. Ochotně slouží svým obyvatelům, aniž by si stěžoval, a nepotřebuje od nich neustálou pozornost. To zvyšuje jejich pohodlí a bezpečnost a poskytuje jim to více času na důležitější věci.

Kde a kdy to má opodstatnění?

Vhodnost řešení inteligentní domácnosti je velmi subjektivní. Proto je třeba zvážit určité faktory: 1. poměr cena/výkon a 2. prioritu z hlediska nezbytnosti.

Inteligentní bydlení by pro vás mělo být prioritou, pokud se jedná o bydlení v moderní novostavbě. Pak z něj můžete vytěžit maximum. Pokud jde o starší a menší budovu, priorita klesá, protože realizace může být o něco obtížnější. 

Popis funkcí a výhod inteligentní domácnosti

Inteligentní dům je bohatý na mnoho funkcí s rozmanitým charakterem. Najdete zde:

  • Automaticky řízené osvětlení s přednastavenými světelnými náladami vhodnými pro jakoukoli požadovanou atmosféru interiéru
  • Stínění pomocí venkovních žaluzií, které můžete zvedat současně a které se mohou optimalizovat v závislosti na aktuálním počasí
  • Inteligentní ovládání hudby, které díky funkci multiroom audio automaticky přehrává v každé místnosti skladby různých žánrů
  • Praktický noční režim, který upravuje tlumení osvětlení při nočních návštěvách toalety
  • Sofistikovaný alarm propojený s dalšími funkcemi domu pro maximální zabezpečení
  • A mnoho dalších...

Hlavní výhody smart home jsou:

  • Jedno chytré ovládání, kterým dokážete řídit všechny funkce vaší domácnosti najednou
  • K implementaci Loxone technologie potřebujete pouze jednoho specialistu, který zvládne všechno
  • Mnoho funkcí, o kterých se vám ani nesnilo
  • Propojení s chytrou aplikací, která vás zbaví mnoha starostí
  • Domácnost se naučí vaši rutinu a podle toho přizpůsobí funkce

Náklady na pořízení inteligentní domácnosti

Náklady na inteligentní instalaci činí v průměru asi 10 % nákladů na celý dům. Z hlediska srovnání je však klasická, tradiční elektroinstalace na zhruba podobné cenové úrovni. Jde o maximálně výhodnou volbu a vy nemáte co ztratit, protože nemusíte platit za jednotlivé systémy. Pro lepší představu si můžete prohlédnout srovnání cen v případě vzorového rodinného domu:

Tradiční ovládaní*2

Inteligentní ovládaní Loxone

Elektroinstalace

50 000 Kč

50 000 Kč

Vytápění

18 000 Kč

0 Kč

Alarm

22 000 Kč

0 Kč

Rekuperace

10 000 Kč

0 Kč

Systém Loxone

0 Kč

64 000 Kč

Celkem

100 000 Kč

114 000 Kč

(121 000 s 21% DPH)

(137 940 s 21% DPH)

Zdroj: Loxone


Za podobnou cenu navíc získáte rozmanité inteligentní funkce a jednoduché centrální ovládání, nemluvě o velké úspoře času a starostí. Z tohoto důvodu by bylo opravdu škoda, kdybyste chytré bydlení zavrhli na základě nepodložených domněnek o jeho vysoké cenové nedostupnosti a nenávratných nákladech.

Přestože se na nás tyto zavádějící informace valí ze všech stran, měli bychom se vždy držet skutečných odborných faktů.

Z čeho se skládá cena chytré domácnosti

Je to velmi subjektivní a liší se případ od případu. Ve skutečnosti vždy záleží na individuálních potřebách uživatelů dané domácnosti, v závislosti na množství techniky, kterou mají v domácnosti, a na jejich představě o požadovaných funkcích

Proces začíná vypracováním projektu na míru, v němž se odhadne počet a typ potřebných produktů z nabídky Loxone. Odborník vám poté předloží cenovou nabídku. Výhodou je, že všechny potřebné komponenty zajistí jeden specialista.