Obchodní zástupce

Zimní pracovní oblečení na stavbu

Stavebnictví je důležitým odvětvím a významným indikátorem celkového stavu našeho hospodářství. Nové továrny, silnice, letiště i bytové jednotky se po svém dokončení stávají zdrojem dalšího růstu produkce a blahobytu. Ve stavebnictví se uplatní celá řada pracovních profesí od architektů, geodetů, zeměměřičů, přes zedníky, instalatéry, topenáře, klempíře, malíře, natěrače, podlaháře, pokrývače, projektové manažery, projektanty… Všichni se pohybují v náročných pracovních podmínkách, často venku, ve výškách, pracují s elektrickým proudem, s těžkou technikou nebo nebezpečnými pracovními nástroji. Proto je důležité, aby byli vybaveni vhodnými pracovními oděvy a pomůckami.

Obrázek: Pracovní oděvy mohou zabránit řadě úrazů na stavbě.

Při práci venku v zimě je vhodné pracovní oblečení ještě důležitější než v létě. V zimě jsou stavební dělníci ohroženi kromě pádu z výšky či úrazu také chladem, rizikem při uklouznutí a nebezpečím při špatné viditelnosti.

Venkovní práce v zimě a zásady BOZP

Obecně platí, že podle nařízení vlády č.495/2001 a zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poskytnout svým zaměstnancům tzv. osobní ochranné pracovní prostředky.

Povinností stavební firmy v oblasti bezpečnosti práce je zajistit svým zaměstnancům na stavbě takové pracovní podmínky, které nebudou mít negativní vliv na jejich zdraví. Není tím myšlena pouze ochrana před úrazy. Zaměstnance je třeba chránit i před nemocemi, chronickými onemocněními a psychickou nepohodou. Pokud klesne na pracovišti teplota pod 10 °C, zaměstnanec musí být vybaven pracovním oděvem, který mu pomůže udržet si dostatečnou teplotu těla. Když teplota klesne pod 4 °C, musí dostat navíc rukavice a vhodnou obuv.

Práce venku v zimě je z pohledu BOZP velice náročná. V zimě jsou častější pracovní úrazy, a to zejména kvůli snížené viditelnosti a namrzlým kluzkým povrchům. Zaměstnanci kvůli nevhodnému oblečení mohou nejen prochladnout, ale často se jim ze zimy rozvíjí i potíže s klouby či dokonce omrzliny, výjimkou nejsou ani psychické problémy. 

Teplé zimní pracovní oblečení vhodné na stavbu

Zimní pracovní oděvy pro stavební dělníky by měly zahrnovat zateplené pracovní kalhoty nebo montérky, tričko doplněné pracovní mikinou a nepromokavou pracovní reflexní bundou. Oblečení by se mělo dát vrstvit, díky tomu se lépe kumuluje tělesné teplo a zároveň odvádí pot. V kolekci zimního pracovního oblečení Lindström najdete pracovní bundy, kalhoty a kombinézy vyrobené z kvalitních funkčních materiálů s vysokou odolností vůči průniku vody. Stavebníci jsou tak chráněni před deštěm, sněhem i silným větrem. V nabídce nechybí ani zateplené a nepromokavé pracovní bundy ušité na míru, ve firemních barvách.

V zimních měsících se brzy stmívá a snížená viditelnost je často i přes den. Tyto faktory výrazně zvyšují riziko úrazu pracovníků na stavbách, kde se běžně pracuje ve výškách i s těžkou technikou. Proto by měly firmy svým zaměstnancům dle BOZP poskytnout takové pracovní oblečení, které je udrží v teple a suchu, a navíc jim zajistí dostatečnou viditelnost. Právě viditelnost je klíčem k ochraně zdraví zaměstnanců, kteří pracují venku v zimě či dokonce v noci.

Kromě reflexní zimní bundy jsou na zimní období nezbytné i reflexní vesty, které si dělníci můžou obléct přes běžné pracovní oblečení v případě teplejšího počasí. Dostatečnou viditelnost zajistí reflexní pracovní oděvy a doplňky z kolekce HighVisPro. Oblečení z této kolekce obsahuje reflexní prvky, nebo je ušito v klasické reflexní žluté nebo oranžové barvě.

Obrázek: Zimní reflexní bunda. Zdroj: Lindströmgroup.com

O pracovní oděv se nikdy nemá starat sám zaměstnanec

Pracovní oděv pořizuje zaměstnavatel. Nesmí za něj chtít úplatu, osobní pracovní prostředky musí poskytnout zaměstnanci bezplatně. Je také povinen přizpůsobit toto oblečení potřebám pracovníka a jeho velikosti tak, aby poskytovalo co nejlepší ochranu. Zaměstnavatel musí také zajistit místo pro ukládání pracovního oděvu. Pokud při práci nevzniká žádné znečištění pracovního oděvu ani kůže zaměstnance, je možné ukládat jej společně s civilním oblečením. Pokud se oděv nebo kůže znečistí, je třeba mít pro zaměstnance zdvojené skříňky, kde se pracovní a civilní oděv ukládají odděleně.

Pronájem reflexních pracovních oděvů má spoustu výhod

Díky pronájmu kvalitních pracovních oděvů ušetří stavební firma podstatnou část nákladů na jejich pořízení, skladování a čištění. Firma Lindström svým klientům nabízí komplexní služby pronájmu pracovního oblečení. Navrhne vhodnou kolekci podle požadavků a předpisů pro stavebnictví. Zajistí pak pravidelnou dodávku pracovního oblečení pro zaměstnance, jeho ekologické průmyslové praní a údržbu.

U reflexního oblečení a doplňků je správná údržba velice důležitá, protože nešetrné praní snižuje účinek fluorescenční tkaniny a poškozuje reflexní prvky. V Lindström vědí, jak na praní reflexního pracovního oblečení, aby jeho funkce zůstaly zachovány v nejvyšší možné kvalitě.

S pronájmem pracovních oděvů Lindström stavební firma získá:

  • Čisté a udržované pracovní oděvy jsou vždy pracovníkům k dispozici.
  • Cenově efektivnější řešení nevyžaduje žádné investice do skladových zásob.
  • Pracovní oděvy splňují požadavky bezpečnostních norem a mají vysokou úroveň hygieny.
  • Speciální oděvy s reflexními prvky firma Lindström odborně čistí a udržuje ve výborném stavu.
  • Zapojením do cirkulární ekonomiky se klient podílí na větší ochraně životního prostředí.