Obchodní zástupce

Výběr pracovních oděvů pro stavební dělníky

Na velkých staveništích se dělníci i jejich vedoucí pohybují ve výškách, v blízkosti těžké techniky, s rizikem poranění třeba pádem předmětu z výšky. V tomto odvětví je důležité, aby pracovníci byli co nejlépe chráněni, aby se rizikům pracovních úrazů předcházelo. Jedním z ochranných prvků jsou kvalitní pracovní oděvy.

Obrázek: Díky kvalitnímu pracovnímu oblečení jsou stavebníci lépe chráněni.

Pracovní oblečení musí být především kvalitní, funkční a pohodlné

Jaké pracovní oblečení obstojí v náročných podmínkách ve stavebnictví? V první řadě by mělo být individuálně přizpůsobeno požadavkům jednotlivých profesí. Při výběru oblečení pro pracovní tým je třeba vzít v úvahu prostředí a jeho nároky, letní a zimní sezónu a další faktory.

Jiné požadavky má stavební dělník, který je většinu času venku za každého počasí, a jiné elektrikář pracující uvnitř, ale ohrožený možností úrazu elektrickým proudem atd.

Firmy, které svým zaměstnancům poskytují pracovní oděvy, z toho mají značné výhody. Kvalitní pracovní oděvy zajišťují bezpečnost zaměstnanců a pomáhají jim při plnění pracovních povinností. Také vytvářejí profesionální a jednotnou image značky, což zvyšuje hrdost a motivaci zaměstnanců a zlepšuje firemní prestiž u klientů a obchodních partnerů. 

Pracovní oblečení na zimu eliminuje zdravotní rizika

Zvlášť v zimě potřebují stavební dělníci kvalitní pracovní oblečení, aby byli chráněni proti chladu a aby byli dobře vidět i za šera nebo mlhy. Práce venku v zimě je z hlediska bezpečnosti práce velmi náročná.

Zaměstnanci kvůli nevhodnému pracovnímu oblečení mohou nejen prochladnout, ale často se jim ze zimy rozvíjí i další zdravotní problémy, např. problémy s klouby či dokonce omrzliny. V zimě jsou rovněž častější pracovní úrazy, a to zejména kvůli snížené viditelnosti a kluzkým povrchům.

Obrázek: Stavební dělníci pracují často i uprostřed města.

Vybavení pro práci venku v zimním období by proto mělo zahrnovat především teplé a nepromokavé pracovní oděvy, které pracovníky ochrání před zimou a vlhkem: zateplené pracovní kalhoty nebo montérky a tričko doplní pracovní mikinou a nepromokavou zimní reflexní bundou. Oblečení se může vrstvit a díky tomu se lépe kumuluje tělesné teplo a zároveň odvádí pot. 

Firma Lindström se o pracovní oděvy kompletně postará

Stavebním firmám nabízí společnost Lindström komplexní služby – od navržení pracovního oděvu pro konkrétní profese s respektováním všech zákonných norem z hlediska BOZP a podle požadavků klienta, přes jejich průmyslové praní a čištění s vyzvednutím špinavého prádla a dovozem čistého přímo do skříněk zaměstnanců. Klient nemusí investovat do nákupu a skladování pracovního oblečení, ale může si ho od firmy Lindström pronajmout.

Služba pronájmu pracovních oděvů na míru vašim potřebám

U firmy Lindström je možné si objednat pracovní oděvy na míru potřebám jednotlivých skupin zaměstnanců tak, aby odpovídaly bezpečnostním normám pro konkrétní práci (montérky, pracovní kombinézy, zimní pracovní bundy ap.), a opatřit je libovolnými prvky, například nášivkami či reflexními páskami.

Lindström se postará, aby pracovní oděvy byly vyrobeny z kvalitního materiálu, který nemění své vlastnosti ani po vyprání. Poškozené kusy oblečení nevyhazuje kvůli utrženému knoflíku, ale drobné závady opravuje a oblečení posílá znovu do oběhu.

Pracovní oděvy mají správný střih a velikost, aby nebránily pohybu, nikde neškrtily a pracovníci se mohli nerušeně věnovat své práci. Lindström dodá tolik kusů, kolik bude konkrétní pracovník potřebovat podle počtu a délky směn, ať pracuje na plný nebo zkrácený úvazek, nebo je to brigádník.

Sleduje pracovní náplň každého zaměstnance, zda pracuje venku nebo uvnitř, ve specifických podmínkách apod. Podle těchto informací se pak může určit optimální počet jednotlivých položek, druh pracovního oblečení i četnost praní a údržby.

Kolekce zimního pracovního oblečení Lindström

V kolekci zimního pracovního oblečení jsou pracovní bundy vyrobené z kvalitních funkčních materiálů s vysokou odolností vůči průniku vody. Zaměstnanci jsou tak chráněni i před deštěm a sněhem či silným větrem.

Dostatečnou viditelnost zajistí reflexní pracovní oděvy a doplňky z kolekce HighVisPro, které obsahují reflexní prvky nebo jsou ušity v klasické reflexní žluté nebo oranžové barvě. Pracovní oděvy z kolekce HighVisPro jsou certifikovány dle EN ISO 20471:2013. Mají vysokou viditelnost při jakýchkoliv světelných podmínkách, za denního světla i ve tmě. Většina oděvů z této kolekce splňuje viditelnost třídy 1.

Výhody pracovních uniforem a jejich pronájmu

Důvodem pro zavedení nových pracovních uniforem ve stavebnictví je často to, že stávající pracovní oděvy nebo běžné oblečení zaměstnance neobstojí při náročnosti práce.

Zaměstnanci stavebních firem potřebují bezpečnostní pracovní oděvy ze speciální tkaniny kvůli prevenci pracovních úrazů nebo onemocnění. Svářeči obvykle potřebují ohnivzdorný pracovní oděv, zatímco pracovníci ve skladu nebo na stavbě musí být dobře vidět.

Různá pracoviště mohou mít barvy oblečení spjaté s konkrétními vykonávanými funkcemi. Stavbyvedoucí má například určenou jinou barvu než řadový dělník a podle toho je na pracovišti rozeznán na první pohled. Takové označení pracovníků není povinné, ale je praktické a usnadňuje orientaci na pracovišti, proto se ve stavebnictví často používá.

Služba pronájmu a údržby pracovních oděvů je z dlouhodobého hlediska cenově výhodnější řešení než jejich nákup. Pro většinu společností představuje nákup a údržba pracovních oděvů náklady, které výrazně překračují jejich plánovaný rozpočet. Pronájem také šetří čas na plánování, inventury a optimalizaci pomocí online sledování jednotlivých kusů oděvů, které v sobě mají sledovací čip.