Jak řešit jídelnu / jídelní kout a jaký nábytek volit

V dnešních propojených prostorech (mám na mysli spojování kuchyně a obývacího pokoje) často vyvstává problém, jak řešit jídelnu, případně jídelní kout tak, aby byl funkční, nezavazel, a přesto hezky doplňoval zbytek interiéru. V tomto článku si shrneme několik informací, které by Vám měly pomoci jak se samotným návrhem, tak s výběrem nábytku.

Jídelní stůl může být klenotem kuchyně

Pokud jste jídelní stůl dlouho nekupovali, možná budete překvapeni, jaká nabídka dnes je. Určitě doporučuji se v tomto neomezovat jen na kamenné obchody, ale minimálně se nechat inspirovat i na internetu, kde můžete najít stolů opravdu velké množství včetně nejrůznějších designových modelů včetně rozkládacích, ve vzhledu mramoru, s nejrůznějšími kombinacemi dřeva a kovu atd. atd. Zkuste nebrat stůl jako nutnost, ale udělejte z něj designovou část pokoje- ať už jídelny, kuchyně, nebo obýváku. Ze zkušenosti Vám doporučím minimálně zvážit nákup rozkládacího jídelního stolu, který je sice dražší, ale vynaložená investice se dozajista vrátí každému, kdo občas zve domů známé, nebo rodinu. Jídelní stůl, u kterého je možno při pořádání setkání a oslav rozšířit jeho délku o cca 1 m se vždy hodí, protože to v praxi znamená, že se k němu vejdou 2-4 osoby navíc. Zajímavou nabídku mají dle mého názoru např. na webu z-nabytek.cz Pokud máte spojený obývací pokoj s kuchyní, pak může jídelní stůl dobře posloužit jako oddělovací, ale zároveň stmelovací prvek těchto prostor- stačí jen vybrat správnou velikost, provedení a barvu.

U jídelních židlí se zaměřte na snadnou údržbu

Pohodlí se sice důležité, nicméně u jídelních židlí nehraje ani zdaleka takovou roli, jako například u židlí do kanceláře. Proto se můžete zaměřit na design, který by měl pokud možno ladit se stolem, ale také s okolím. Jestliže máte rádi barvy, můžete jídelní kout oživit a zpracovat ho prostřednictvím židlí v různých barvách. U židlí se zaměřte na snadnou údržbu, takže se spíše vyhýbejte židlím s látkovým čalouněním a když už takové židle chcete, tak volte model, které mají čalouněný jen sedák a záda, případně jejich části. Já osobně dám u jídelních židlí přednost kožence, která je levná, při správném zpracování dokáže působit luxusním dojmem a velmi snadno se čistí. Nečistoty se do ní “nezažerou“, takže je lze snadno vyčistit vlhkým hadříkem, případně s využitím běžného čistícího prostředku typu jar apod. Koženka sice nedýchá, takže není vhodná pro opravdu dlouhé sezení, ale u jídelní židle Vám tato nevýhoda nemusí vadit.