Rekonstrukce domu v minimalistickém podání

To bylo plánů na začátku. Tohle zbourat, tohle bude jinak, tohle není to pravé. Pak jsme se do toho pustili, svépomocí. Ukázalo se, že jsme se přecenili. Všechno trvá dlouho, hodně dlouho, opravdu hodně dlouho. Vlastně ještě déle.

Měli jsme obyvatelný dům, hodně toho rozbourali a začali „opravovat“, abychom zjistili, že máme dům v rozbouraném stavu a taky, že vlastně všechny opravy ani nebyly nutné.

Co je a co není nutné?

Pochopitelně, nějaké čistě praktické věci a technické záležitosti byly a jsou nezbytné, například odvod dešťové vody od domu.

Na druhé straně nebylo nutné těžce dolovat dlažbu i s betonovou podlahou (většina kachliček nešla od betonu oddělit, na druhé straně se našly i takové, které byly navolno).

Nejprve jsme tedy odstranili ty volné kachličky, pak ty další kachličky i s několikacentimetrovou vrstvou betonu rozbily a vše odnosily… abychom podlahu zalili novým betonem. Příště už budeme vrstvit…




Co teď?

Aktuálně jsme tedy ve stavu, kdy chceme rekonstrukci minimalizovat. Sítě máme zajištěné a s fungováním domu jako takového toho moc neuděláme. Úspory energií můžeme docílit jen tím, co nám dům dovolí. A toho není moc.

Z hlediska designu chceme zachovat to, co je zachovalé, co funguje a vypadá relativně dobře. Například kachličky v koupelně měnit nebudeme. Budeme mít takový retro dům s tím, že ho doplníme moderními, ale nadčasovými prvky.

Prostor pro invenci však pořád máme.

  • Zdi a výmalba – vymalovat se musí tak nebo tak. Klasická bílá prosvětlí prostor, což potřebujeme. Na druhé straně se dá doplnit i dalšími barvami tak, aby vše oživily a dodaly prostoru novou atmosféru. Taky jsou dnes k dispozici různé štukatérské záležitosti, které vypadají úchvatně. V tom si můžeme vyhrát.
  • Dekorace – na dekorace je pořád ještě čas, ale časem na ně určitě dojde. Na internetu se dá najít spousta inspirace a opravdu jednoduchých, ale úžasných vychytávek. Například taková jednoduchá kolečka z barevného papíru na silonu – kouzelná, praktická dekorace, která se dá v případě, že omrzí, bez potíží vyměnit.
  • Světla, osvětlení – světlo je pro nás hodně důležité, v domě ho potřebujeme, zvlášť ve vnitřních chodbách. Ačkoli chceme retro design, nebráníme se ani úsporným LED technologiím. I z toho důvodu, že nabízejí mnoho účelných a designových vychytávek – třeba takové osvětlení kuchyňského šuplíku LED páskem (tuto vychytávku jsme objevili tady v tipech na osvětlení kuchyně - a je tam i plno dalších).


A závěr?

S podzimem přišlo i nevlídné počasí, venkovní práce jsme museli omezit. Uvnitř je toho taky spoustu, ale s ubývajícím světlem a oním pochmurným počasím přišla i pochmurná nálada a únava. Aktuální výzvou je tedy hledat energii, fyzickou i psychickou.

Možná se pustíme i do nějakého toho detoxu, podzim je pro detoxikaci údajně ideální doba (viz Podzimní detoxikace? Právě teď se hodí začít!). Takže se připravujeme na dva týdny detoxikace a pak až do Vánoc práce, práce, práce… A to i přesto, že chceme rekonstruovat minimalisticky.