Dánské studio architektury CEBRA dokončilo nové centrum čtyřiadvacetihodinové péče pro sociálně vyloučené děti a mladistvé ve městě Kerteminde, Dánsko. Opláštění budovy z dlaždic a dřeva si hraje se známými prvky a vytváří domácké prostředí v moderní budově, která se zaměřuje na potřeby místních obyvatel. Dětský domov kombinuje tradiční pojetí bezpečného domova s novými pedagogickými myšlenkami o tom, jak by měl vypadat moderní dětský domov. Vizí nové instituce je vytvořit centrum, které podporuje sociální vztahy a pocit sounáležitosti. Cílem je vytvořit místo, které budou děti nazývat domovem a které je připraví na další životní cesty.

 

Ve všech věkových kategoriích jsme použili obdélníkovou šikmou střechu s komínem, který z tohoto domu dělá to pravé domácké prostředí. Design nového dětského domova má známé základní prvky typické dánské domácnosti: klasické šikmé střechy a vikýře s motivem. Právě tyto dva prvky, v co nejvíce zjednodušené formě, vytváří rozpoznatelný vnější vzhled a začleňují stavbu do okolní vilové čtvrti.

 

S kombinací a uplatňováním základních prvků hravým způsobem je tento stacionář označován jako mimořádné místo s vlastní identitou Základní geometrický tvar je upraven charakteristickými střešními profily, které jsou vzhůru nohama a vytváří hlavní pohledový bod. Koncept dodává prostorovou variabilitu a funkční flexibilitu vnitřní organizaci. Rozmístění místností a prostorů poskytuje velkou škálu možnosti použití.

 

Celková organizace se skládá ze čtyř navzájem propojených domů. Každá věková skupina má svůj vlastní dům, poté je zde centrální část. Dispozice je zaměřena na to, aby obyvatelům poskytla v jejich jednotce pocit sounáležitosti – domácké prostředí, kde se mohou pohybovat samostatně nebo v menších skupinách. Prostory pro malé děti jsou orientovány směrem do zahrady s přímým přístupem na hřiště. Centrální jednotka obsahuje hlavní vchod i s parkovištěm, který dává zaměstnancům přehled o příchozích návštěvnících a dodávkách bez vlivu na bytové jednotky. Jednotka dospívajících dětí je orientována směrem do ulice.

 

Administrativní funkce, skladovací prostory a pokoje pro personál se nachází v přízemí a v prvním patře tak, aby svým svěřencům minimalizovaly pocit, že se nachází v ústavu. Blízkost mezi jednotlivými jednotkami je výhodou – pracovníci jsou vždy v blízkosti každého obyvatele. Také pracovní postupy jsou efektivně začleňovány do každodenní rutiny – zbývá tak více času na společné chvíle s dětmi. 

Zobrazení: 260

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

volné prac. místo

Zahájeno uživatelem Martin Papež v Stavební práce, stavební materiál a firmy 6.9. 0 Odpovědi

Rodinný kolektiv Papežů zabývající se přírodními dřevostavbami, slamáky a hliněnými omítkami, prosí o pozornost.S narůstající poptávkou po naší práci hledáme nového kolegu, který bude stejného…Pokračovat

Rekonstruovat, nebo stavět nově?

Zahájeno uživatelem Ondřej Klemš v Stavební práce, stavební materiál a firmy. Poslední odpověď uživatele Radek Jeleček 19.1.. 3 Odpovědi

Zdravím všechny v této komunitě. Rád bych vyzistil fundované názory, ne nějaké kecičky od piva z hospody, nebo rádoby odborné názory se všemi kalkulacemi, ale střízlivý dojem a radu lidí, kteří se s…Pokračovat

Posuvne dvere

Zahájeno uživatelem Roman Vach v Výplně otvorů - okna, dveře 4. 30, 2018 0 Odpovědi

Dobry den, chystame se rekonstruovat bytove jadro a zaujala nas moznost zabudovanych posuvnych dveri, byl nam doporucen tento typ:…Pokračovat

Zpevnění podlahy

Zahájeno uživatelem Tomas Svoboda v Stavební konstrukce. Poslední odpověď uživatele Zdeněk Trávníček 2. 20, 2018. 2 Odpovědi

Dobrý den, řešíme rekonstrukci podkroví a nejsme si jistí s podlahou resp. stropem. Jde o stavbu z roku 1963 a podle plánů by skladba stropů nad přízemím měla být následující: prefabrikát, zásyp,…Pokračovat

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Snímky

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

© 2019   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby