Nepohyblivá lešení

 

Lešení jsou dočasné stavební konstrukce určené pro práce ve výškách vně i uvnitř stavby. Protože jde o konstrukci dočasnou, musí být co nejjednodušší, aby ji bylo možno rychle postavit. Musí však mít přitom dostatečnou únosnost a musí být bezpečná.

 

Typová trubková lešení

Typová trubková lešení se obvykle uplatňují ve dvou variantách, a to buď jako pomocná trubková lešení s šířkou pracovní podlahy 1 000 mm, nebo jako lehká trubková lešení s šířkou pracovní podlahy 1 500 mm.

 

Základní prvky trubkového lešení

  • podkladní prahy pro osazení nánožek z prken, fošen, popř. z dřevěného roštu
  • nánožky, tzv. patky, pro osazení trubkových sloupků
  • upínací spojky pro křížové spojem dvou navzájem kolmých trubek
  • pracovní podlahy z podlahových dílců nebo prken
  • nastavovací spojky určené pro osové nastavení dvou trubek

 

Pomocné části trubkového lešení jsou zábradlí, záklopky, výstupní žebříky, ochranná bednění a ochranné stříšky.

 

Konstrukce a kotvení trubkového lešení

Při montáži trubkového lešení je nejdůležitější založení celé konstrukce lešení. Dalším činitelem, na němž závisí stabilita a prostorová tuhost celého lešení, je způsob zavětrování a zakotvení lešení.

 

Podélné úhlopříčné ztužení slouží k zachycení vodorovných sil od zatížení pracovních podlah a od účinků větru. Toto ztužení probíhá křížově po celé vnější podélné ploše od nánožek až k nejvyššímu podlaží a to pod úhlem 45°. Vzdálenost úhlopříček nesmí překročit čtyři délky pole, tj. 10 m (4x 2,5 m). Ztužující trubky se nenastavují, ale překládají se.

 

Pro zajištění tuhosti lešení v příčném směru slouží příčné úhlopříčné ztužení, které musí být vždy v krajních podpěrách, tedy na obou čelech lešení, počínaje prvním podlažím nad terénem.

 

U prostorových lešení a u lešení plošných, která jsou vyšší než 26 m, musí být provedeno také vodorovné úhlopříčné ztužení na vzdálenost 4 až 8 m po výšce.

 

Při opravách průčelí budov se lešení kotví do zdiva pomocí kotevních šroubů. Pro vlastní kotvení lešení se použije kotevní trubka o délce 2 m, opatřená na konci hákem z betonářské oceli průměru 18 mm.

 

Nepohyblivé stavebnicové lešení HAKI

Jedná se o typové lešení, které se skládá z typových konstrukčních prvků spojovaných bez jakýkoli montážních pomůcek. Základní rozměr jednoho pole je 3 m v podélném směru a 1,2 m v příčném směru.

 

Základní konstrukční prvky lešení HAKI

  • Patky lešení jsou určeny pro osazení svislých prodlužovacích sloupků lešení
  • Svislé prodlužovací sloupky se vyrábějí v délkách 3 m a 2 m a na koncích jsou opatřeny bajonetovým uzávěrem pro rychlé vzájemné spojení jednotlivých sloupků. Na všech sloupcích jsou ve vzdálenosti 50 cm navařeny závěsné třmeny pro zavěšení vodorovných příčníků, podélníků, zábradlí a zavětrovacích prvků.
  • Příčníky jsou zhotoveny jako příhradové dvoutrubkové nosníky v délce 1,20 m ze svařovaných trubek o průměru 28 mm . Na obou koncích příčníku jsou na trubky přivařeny záchytky (celkem čtyři) pro uchycení do závěsných třmenů na sloupcích. Po uchycení v závěsném třmenu je jejich poloha zajištěna na každém konci gravitační pojistkou.
  • Podélníky mají obdobnou konstrukci jako příčníky, ale mají délku 3 m a jsou vyrobeny ze svařovaných trubek o průměru 32 mm.
  • Zábradlí se používá dvoutrubkové, a to ve výši 0,5 m a 1 m nad pracovní podlahou.
  • Zavětrovací zařízení pro zavětrování lešení, které jé nutné především v obou krajních polích lešení.
  • Kotevní souprava slouží pro zakotvení lešení kotevní spojkou s táhlem, jehož délku je možno nastavit podle potřeby. Kotevní šrouby nebo hmoždíky musí být upevněny ve zdivu budovy tak, aby pevnost v tahu proti vytržení oka ze zdi vodorovnou silou byla nejméně 2 000 N.
  • Pracovní podlahy se u stavebnicového lešení HAKl používají buďto z podélně uložených prken nebo z lešenářských podlážek.
  • Příchytky zarážkových prken jsou nezbytnou součástí lešení v každém podlaží, na němž se pracuje, a kde proto musí být na vnější straně lešení umístěna zarážková (záklopná) prkna.
  • Závěsný žebřík, lehký a snadno přenosný, pro komunikační spojení mezi jednotlivými podlažími lešení.
  • Závěsná kladka je typovým doplňkem lešení pro manipulaci s materiálem o maximální hmotnosti 100 kg.

 

 

 

◄◄◄ Zpět na pozemní stavitelství obsah

 

 Upozornění : Obsah převzat ze stránky pozemní-stavitelství.wz.cz. Stav k roku 2000, článek bude aktualizován podle soudobých norem a předpisů platných v ČR

Zobrazení: 2610

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Podle čeho vybíráte stavební firmu?

Zahájeno uživatelem Lukostav v Stavební práce, stavební materiál a firmy. Poslední odpověď uživatele Martin Kalos 3. 23, 2023. 13 Odpovědi

Zajímalo by mě, jaké faktory hrají roli při výběru stavební firmy.  Zkuste mi odpovědět na tyto otázky a případně nějaké doplnit, pokud jsem na něco zapomnělPoužili byste firmu, kterou si najdete ve…Pokračovat

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby