Jedno je jasné: pokud jde o energetickou účinnost, pasivní domy mají jednoznačně navrch. Co je to pasivní dům? Jedná se o stavební koncept, který umožňuje ušetřit až 90 % nákladů na vytápění.

V porovnání s tradičním domem postaveným podle nejnovějších norem jsou náklady na energie o tři čtvrtiny nižší. To je možné díky optimální tepelné izolaci a kvalitním oknům a dveřím. Ale právě proto, že je pasivní dům tak dobře izolovaný, mohou nastat problémy. Vzduch v těchto domech je totiž často příliš suchý.

Proč je vzduch v pasivních domech příliš suchý

Pasivní domy jsou konstruovány tak, aby nedocházelo k výměně vzduchu přes netěsnosti, kterými jsou trhliny a spáry. Vzduchotěsnost vnějšího pláště pasivních domů je jedním z důležitých předpokladů, které umožňují energeticky úsporné bydlení. Jaké další výhody pasivní domy nabízí?

  • Nedochází k poškození stavební konstrukce domu v důsledku pronikání vlhkosti.
  • V interiéru nedochází k nežádoucímu průvanu.
  • Vnitřní prostory jsou chráněny nejen od nechtěného průvanu, ale také před hlukem. To znamená, že nepříjemný rámus z ulice zůstane tam, kde má zůstat: venku.
  • Nedochází k tepelným ztrátám, což se projevuje úsporou nákladů v podobě nižších účtů za vytápění.

Druhou stranou mince je, že vzduch v pasivních domech je často příliš suchý. Pokud není dům vybavený důmyslným ventilačním systémem, může docházet k vážným zdravotním následkům. O které se jedná?

  • Suchý vzduch například zvyšuje náchylnost k infekcím. Při vysychání sliznic se mohou objevit vlasové trhliny, kterými pronikají patogeny, a způsobují různé potíže.
  • Suchý vzduch v bytě či domě také způsobuje škrábání v krku a chrapot.
  • Při delším pobytu v místnosti se suchým vzduchem může docházet k častému krvácení z nosu.
  • Kromě toho trpí i pokožka, má tendenci se loupat a je více zarudlá. Neměly by se přehlížet ani negativní účinky na oči, které svědí a často slzí.

Řešení suchého vzduchu v pasivních domech? Vzduchový systém i zelené pokojové rostliny

Se suchým vzduchem a správnou vlhkostí v domě si můžete poradit několika způsoby.

Vzduchový systém

V moderních pasivních domech je nezbytný důmyslný systém větrání obytných prostor. Do perfektně izolovaného domu je potřeba přivést čerstvý vzduch. Při výběru vhodné vzduchotechniky se můžete obrátit na odborníky nebo si nechat poradit zde.

Ventilátory pro obytné prostory fungují tak, že nasávají čerstvý vzduch zvenčí, ohřívají ho v topném tělese a poté ho předávají do interiéru. Tímto způsobem se do vašich čtyř stěn dostane čerstvý vzduch obohacený o kyslík a vlhkost, ale zároveň nedojde k poklesu pokojové teploty.

Zejména v zimních měsících je suchý vzduch problémem nejen v pasivních domech. Je to proto, že přirozená vlhkost vzduchu v domě či bytě se při ohřevu vzduchu alespoň částečně ztrácí. Relativní vlhkost se mění, a proto je vzduch příliš suchý. Studený vzduch je také schopen absorbovat pouze malé množství vlhkosti.

Zelené rostliny pro lepší ovzduší v místnosti

Vzduch při teplotě –5 °C dokáže absorbovat pouze 3 g vody na m³, zatímco při jarních teplotách 20 °C je to 17,3 g na m³. Proto je obtížné dosáhnout správné vlhkosti v rodinném domě s hodnotou 40 až 60 %, kterou doporučují odborníci.

Obrázek: Se zvlhčením vzduchu mohou pomoci pokojové květiny.

Jedním z opatření pro zajištění lepšího vzduchu v pasivním domě je rozmístění velkého množství zelených pokojových rostlin. Mimo zvlhčování dokážou také filtrovat škodliviny ze vzduchu v místnosti. Rostliny dokážou absorbovat oxid uhličitý, který vydechujeme, a uvolňovat kyslík.

Doporučují se zejména pokojovky s mnoha velkými listy, jako je lípa pokojová, fíkus nebo kapradina. Až 90 % vody se z nich uvolňuje ve formě vlhkosti. Vhodná je zejména kyperská tráva, která v teplých dnech uvolňuje do vzduchu několik litrů vody.

Tip: Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu

Alternativou jsou zvlhčovače vzduchu, které jsou k dostání v široké škále provedení. Vzhledem k tomu, že v pasivních domech obvykle nejsou radiátory, upustilo se od používání zvlhčovačů, které se na ně věsily.

Obrázek: Moderní ultrazvukový zvlhčovač vzduchu Stadler Form EVA LITTLE.

Proto jsou k dispozici odpařovače, které, jak název napovídá, šíří páru podobně jako varná konvice. Zařízení nové generace pracují s ultrazvukem. Ultrazvukové zvlhčovače vzduchu využívají zvukové frekvence k rozkladu kapiček vody na velmi jemné částice, které následně vypouští do vzduchu v místnosti. Ultrazvukové zvlhčovače pracují obzvláště tiše, a proto jsou vhodné i do ložnic a pracoven.

Zobrazení: 350

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Podle čeho vybíráte stavební firmu?

Zahájeno uživatelem Lukostav v Stavební práce, stavební materiál a firmy. Poslední odpověď uživatele Martin Kalos 3. 23, 2023. 13 Odpovědi

Zajímalo by mě, jaké faktory hrají roli při výběru stavební firmy.  Zkuste mi odpovědět na tyto otázky a případně nějaké doplnit, pokud jsem na něco zapomnělPoužili byste firmu, kterou si najdete ve…Pokračovat

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby