Tradiční omítky

 

Tradiční omítky můžeme rozdělit do dvou základních skupin, a sice na omítky vnitřní a vnější.

 

Vnitřní omítky

 

Vápenná hrubá omítka: jednovrstvá omítka, která se nahazuje v tloušťce 10 - 15 mm, povrch omítky se zatře dřevěným stíradlem. Použití: na půdách, štítech, komínech.

 

Vápenná hladká omítka: provádí se buď jako jednovrstvá o tloušťce 15 mm nebo jako dvouvrstvá o tloušťce jádra 15 mm a štuk o tloušťce 5 mm. Do malty se přidává dostatečně jemný písek, abychom mohly povrch dobře uhladit plstěným hladítkem.

 

Štuková omítka z přísadou sádry: omítka obdobná jako předešlá (jádro stejné), jen do štuku se přidává dlouho tuhnoucí sádra. Povrch se hladí plstěnými nebo ocelovými hladítky. Použití jen do suchých prostor.

 

Sádrová omítka: svým vzhledem patří k nejdokonalejším omítkám, které se používají především v reprezentativních prostorech. Jde o dvouvrstvou omítku, kde jádro tvoří cementová malta a štuk se provádí sádrovou omítkou tloušťky 5 mm, který se uhladí ocelovými hladítky.

 

Vápenocementová a cementová zatřená omítka: jedná se o jednovrstvou omítku tloušťky 10 - 15 mm z malty cementové nebo vápenocementové. Povrch se zatírá dřevěnými hladítky. Použití: v místnostech se zvětšenou vlhkostí a do prostor se zvýšenou možností mechanického opotřebení.

 

Cementová hladká omítka: jde o tutéž omítku jako předešlá, jen povrch se uhladí ocelovými hladítky.

 

Cementová pálená omítka: jde o dvouvrstvou omítku, kde jádro tvoří cementová malta tloušťky 15 mm a lícní vrstva je jemná cementová malta v tloušťce 5 mm, která se po zavadnutí navlhčí, popráší se cementem a vyhladí se ocelovým hladítkem - vypálení. Použití: v prostorech se zvýšenou vlhkostí (prádelny, garáže umývárny apod.)

 

Stěrková omítka: používá se pro omítání monolitických i prefabrikovaných konstrukcí. Jde o tzv. aktivovaný štuk (má přibližně stejné složení jako malta vápenocementová), který se nanáší ve dvou vrstvách buď ručně nebo strojně (dnes jsou nahrazeny stěrkami na bázi umělých hmot).

 

Barytonová omítka: použití v místnostech s rizikem rentgenového záření, složení ovlivňuje předpokládaná intenzita záření.

 

Vnější omítky

 

Hrubá vápenná omítka: jednovrstvá omítka tloušťky 15 - 20 mm. Malta se nanáší na zaschlý a znovu navlhčený postřik z vápenocementové malty a uhladí se dřevěnými hladítky.

 

Hladká vápenná omítka: provádí se stejně jako předchozí, avšak povrch je hlazený, stříkaný apod.

 

Štuková omítka: dvouvrstvá omítka s jádrem v tloušťce 8 - 12 mm a štukem o tloušťce 3 - 5 mm. Povrch se uhladí plstěnými nebo molitanovými hladítky nebo se ozdobně vyrývá.

 

Šlechtěná škrábaná omítka (břízolit): dvouvrstvá omítka s jádrem v tloušťce 8 - 12 mm z malty vápenocementové, na které přijde lícní vrstva z malty vápenocementové s přísadou ostrých písků, slídy a barvy (dodává se jako suchá směs) o tloušťce do 1 mm. Nanáší se strojně nebo ručně (stříkání břízovými košťaty). Po úpravě povrchu se omítka kartáčuje, čímž se vydrolí a obnaží slída.

 

Cementová omítka: jednovrstvá omítka v tloušťce 15 - 20 mm, která se vyhlazuje dřevěnými hladítky.

 

Umělý kámen: je šlechtěná dvouvrstvá cementová omítka, která patří mezi nejodolnější druhy omítek (odolná vůči mechanickému poškození odolává povětrnostním vlivům). Jádro tvoří cementová malta v tloušťce 15 - 20 mm a lícní vrstvu tvoří cementová malta s kamennou drtí. Povrch se upravuje vymýváním, vyhlazením, broušením, pemrlováním (kamenická úprava). Použití: na sokly, někdy i celé budovy.

 



◄◄◄ Zpět na pozemní stavitelství obsah

 

 Upozornění : Obsah převzat ze stránky pozemní-stavitelství.wz.cz. Stav k roku 2000, článek bude aktualizován podle soudobých norem a předpisů platných v ČR.

Zobrazení: 16415

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Podle čeho vybíráte stavební firmu?

Zahájeno uživatelem Lukostav v Stavební práce, stavební materiál a firmy. Poslední odpověď uživatele Martin Kalos 3. 23, 2023. 13 Odpovědi

Zajímalo by mě, jaké faktory hrají roli při výběru stavební firmy.  Zkuste mi odpovědět na tyto otázky a případně nějaké doplnit, pokud jsem na něco zapomnělPoužili byste firmu, kterou si najdete ve…Pokračovat

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby