Tradiční omítky

 

Tradiční omítky můžeme rozdělit do dvou základních skupin, a sice na omítky vnitřní a vnější.

 

Vnitřní omítky

 

Vápenná hrubá omítka: jednovrstvá omítka, která se nahazuje v tloušťce 10 - 15 mm, povrch omítky se zatře dřevěným stíradlem. Použití: na půdách, štítech, komínech.

 

Vápenná hladká omítka: provádí se buď jako jednovrstvá o tloušťce 15 mm nebo jako dvouvrstvá o tloušťce jádra 15 mm a štuk o tloušťce 5 mm. Do malty se přidává dostatečně jemný písek, abychom mohly povrch dobře uhladit plstěným hladítkem.

 

Štuková omítka z přísadou sádry: omítka obdobná jako předešlá (jádro stejné), jen do štuku se přidává dlouho tuhnoucí sádra. Povrch se hladí plstěnými nebo ocelovými hladítky. Použití jen do suchých prostor.

 

Sádrová omítka: svým vzhledem patří k nejdokonalejším omítkám, které se používají především v reprezentativních prostorech. Jde o dvouvrstvou omítku, kde jádro tvoří cementová malta a štuk se provádí sádrovou omítkou tloušťky 5 mm, který se uhladí ocelovými hladítky.

 

Vápenocementová a cementová zatřená omítka: jedná se o jednovrstvou omítku tloušťky 10 - 15 mm z malty cementové nebo vápenocementové. Povrch se zatírá dřevěnými hladítky. Použití: v místnostech se zvětšenou vlhkostí a do prostor se zvýšenou možností mechanického opotřebení.

 

Cementová hladká omítka: jde o tutéž omítku jako předešlá, jen povrch se uhladí ocelovými hladítky.

 

Cementová pálená omítka: jde o dvouvrstvou omítku, kde jádro tvoří cementová malta tloušťky 15 mm a lícní vrstva je jemná cementová malta v tloušťce 5 mm, která se po zavadnutí navlhčí, popráší se cementem a vyhladí se ocelovým hladítkem - vypálení. Použití: v prostorech se zvýšenou vlhkostí (prádelny, garáže umývárny apod.)

 

Stěrková omítka: používá se pro omítání monolitických i prefabrikovaných konstrukcí. Jde o tzv. aktivovaný štuk (má přibližně stejné složení jako malta vápenocementová), který se nanáší ve dvou vrstvách buď ručně nebo strojně (dnes jsou nahrazeny stěrkami na bázi umělých hmot).

 

Barytonová omítka: použití v místnostech s rizikem rentgenového záření, složení ovlivňuje předpokládaná intenzita záření.

 

Vnější omítky

 

Hrubá vápenná omítka: jednovrstvá omítka tloušťky 15 - 20 mm. Malta se nanáší na zaschlý a znovu navlhčený postřik z vápenocementové malty a uhladí se dřevěnými hladítky.

 

Hladká vápenná omítka: provádí se stejně jako předchozí, avšak povrch je hlazený, stříkaný apod.

 

Štuková omítka: dvouvrstvá omítka s jádrem v tloušťce 8 - 12 mm a štukem o tloušťce 3 - 5 mm. Povrch se uhladí plstěnými nebo molitanovými hladítky nebo se ozdobně vyrývá.

 

Šlechtěná škrábaná omítka (břízolit): dvouvrstvá omítka s jádrem v tloušťce 8 - 12 mm z malty vápenocementové, na které přijde lícní vrstva z malty vápenocementové s přísadou ostrých písků, slídy a barvy (dodává se jako suchá směs) o tloušťce do 1 mm. Nanáší se strojně nebo ručně (stříkání břízovými košťaty). Po úpravě povrchu se omítka kartáčuje, čímž se vydrolí a obnaží slída.

 

Cementová omítka: jednovrstvá omítka v tloušťce 15 - 20 mm, která se vyhlazuje dřevěnými hladítky.

 

Umělý kámen: je šlechtěná dvouvrstvá cementová omítka, která patří mezi nejodolnější druhy omítek (odolná vůči mechanickému poškození odolává povětrnostním vlivům). Jádro tvoří cementová malta v tloušťce 15 - 20 mm a lícní vrstvu tvoří cementová malta s kamennou drtí. Povrch se upravuje vymýváním, vyhlazením, broušením, pemrlováním (kamenická úprava). Použití: na sokly, někdy i celé budovy.

 



◄◄◄ Zpět na pozemní stavitelství obsah

 

 Upozornění : Obsah převzat ze stránky pozemní-stavitelství.wz.cz. Stav k roku 2000, článek bude aktualizován podle soudobých norem a předpisů platných v ČR.

Zobrazení: 16494

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Podlahové palubky, jaké máte Vy?

Zahájeno uživatelem Anička PLná v Pozemek, projekt, stavba na klíč 24.5. 0 Odpovědi

Dobrý den, stojím před rozhodnutím jaké palubky na podlahu dát, Nechci vinyl nebo něco takového imitující dřevo. Našla jsem souhrn podlahových palubek včetně informací…Pokračovat

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby