KVARTÁLNÍ ANALÝZA ČESKÉHO STAVEBNICTVÍ Q2/2016

Stavebnictví se v prvním čtvrtletí roku 2016 nedařilo. Stavební produkce meziročně klesla v průměru o 8,8 %. Nedařilo se pozemnímu (- 9,9 %) ani inženýrskému stavitelství (-5,0 %). V dalších čtvrtletích očekávají ředitelé zlepšení, nicméně celoročně by stavebnictví mělo růst jen nepatrně, a to o 1 procento. 

Českému stavebnictví se v prvním čtvrtletí roku 2016 nedařilo. Stavební produkce meziročně klesla o 8,8 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se snížila o 7,3 % (1. čtvrtletí roku 2016 mělo ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o jeden pracovní den méně). Propad zaznamenalo jak pozemní, tak inženýrské stavitelství. Meziroční pokles pozemního byl oproti inženýrskému stavitelství téměř dvojnásobný (-9,9 %, -5,0 %).

 

 

Stavební podniky s padesáti a více zaměstnanci získaly v prvním kvartále letošního roku o více než pětinu (22,7 %) více zakázek (celkem 11800 zakázek). Jejich celková hodnota byla ale o desetinu (9,2 %) nižší a vyšplhala se na celkovou částku 32,6 miliardy korun. Téměř polovina zakázek byla z oboru pozemního stavitelství (16,2 miliardy korun) a polovina ze sektoru inženýrských staveb (16,4 miliardy korun). Obě odvětví propadla, a to o 6,1 %, respektive 12,0 %.

 

Stavební podniky s padesáti a více zaměstnanci získaly v prvním kvartále letošního roku o více než pětinu (22,7 %) více zakázek (celkem 11800 zakázek). Jejich celková hodnota byla ale o desetinu (9,2 %) nižší a vyšplhala se na celkovou částku 32,6 miliardy korun.

Téměř polovina zakázek byla z oboru pozemního stavitelství (16,2 miliardy korun) a polovina ze sektoru inženýrských staveb (16,4 miliardy korun). Obě odvětví propadla, a to o 6,1 %, respektive 12,0 %.

 

 

Stavební úřady v prvním čtvrtletí 2016 vydaly 17438 stavebních povolení, tedy o 1,7 % více než ve srovnatelném období roku 2015. Jejich hodnota vzrostla o 6,9 procenta na 56,4 miliardy korun.

 

Stavebníci zahájili v 1. čtvrtletí 2016 výstavbu 5164 bytů, což představuje nárůst o 2,1 %. Počet zahájených bytů v rodinných domech vzrostl o 8,8 %, u bytů v bytových domech o 8,4 %.

 

Počet dokončených bytů v 1. čtvrtletí 2016 meziročně klesl o 0,7 % na 6177 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 7,3 %, v bytových domech naopak klesl o 27,6 %.

 

 

Jak bude vypadat vývoj českého stavebnictví z pohledu celého roku a co nás čeká v roce příštím? Podle ředitelů stavebních společností čeká české stavebnictví v roce 2016 jen nepatrný růst, a to o 1,0 procenta. V růst stavebnictví v letošním roce, i když převážně velice mírný, věří aktuálně 66 % firem. Jedná se o znatelný pokles oproti lednu, kdy ještě růst sektoru predikovalo 77 % ředitelů firem. Naopak pokles očekává již jedna ze tří stavebních společností (34 %), ještě před třemi měsíci to bylo pouze 21 %. Výhled na rok 2017 ukazuje na velice podobný vývoj. Firmy predikují jen minimální růst na úrovni 1,5 procenta.

 

Kondice stavebnictví do značné míry odráží vývoj ekonomického cyklu i možnosti vlády investovat do potřebné infrastruktury, a proto samozřejmě čas od času zažívá výkyvy. V mimořádně úspěšném loňském roce byla stavební produkce podpořena dočerpáváním prostředků z evropských fondů a zrychlila tempo oživení po mnoha letech hlubokého propadu. V letošním roce se již tato situace opakovat nebude, naopak se musíme připravit na drobné zakolísání růstu stavebnictví. Vláda se tomu pokusí zabránit rozsáhlými investicemi do dopravní infrastruktury i posílením investic státu do národních programů, například v oblasti bydlení či regionálního rozvoje. Bez soukromého sektoru se samozřejmě neobejdeme. Musíme změnit některé zákony, aby se stavebním firmám lépe podnikalo. O to bychom se měli zasadit ještě v tomto volebním období. Je potřeba zrychlit stavební řízení, které je u nás až moc složité a oproti jiným státům i dosti zdlouhavé. Pozitivní účinek by měl přinést nový zákon o zadávání veřejných zakázek či novela stavebního zákona a další legislativní změny. Stavebnictví je motorem české ekonomiky a je v našem bytostném zájmu, aby se udržovalo v dobré kondici.

Andrej Babiš

ministr financí ČR

 

Přesnost predikcí ředitelů stavebních firem potvrzuje níže přiložený graf, z něhož je zřejmé, že predikce, s výjimkou zlomového roku 2008 a roku 2009, vždy téměř přesně odpovídaly číslům, která následně zveřejnil Český statistický úřad na konci příslušného roku.

 

Zdroj: CEEC 2016, KVARTALNI ANALYZA CESKEHO STAVEBNICTVI Q2.2016

Zobrazení: 351

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Podlahové palubky, jaké máte Vy?

Zahájeno uživatelem Anička PLná v Pozemek, projekt, stavba na klíč 24.5. 0 Odpovědi

Dobrý den, stojím před rozhodnutím jaké palubky na podlahu dát, Nechci vinyl nebo něco takového imitující dřevo. Našla jsem souhrn podlahových palubek včetně informací…Pokračovat

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby