Podstata pilotního projektu pasivních rodinných domů v obci Chelčice

PODSTATA PASIVNÍCH DOMŮ CHELČICE

Milý čtenáři, zájemci a kolegové

Tímto článkem bychom Vám rádi představily a uvedly pár slov k projektu, o kterém si myslíme, že stojí za zmínku. Na kvalitě s novými přístupy si zakládáme. Projekt je prezentován jako developerská zakázka, kdy konečný zákazník nebyl od počátku znám. V následujícím textu uvádíme, jak veřejně projekt v současné době prezentujeme. Věříme, že Vás osloví, nebo doplní o vize. Rádi se podělíme o Váš názor.

 

/O PROJEKTU/

Pilotní projekt souboru pěti pasivních domů je unikátní svým vznikem, přístupem k zákazníkům a novátorským pohledem. Od zahájení na projektu v roce 2012 byl kladen důraz na základní kritéria. Solitérní bydlení s promyšlenou architekturou, dispozicí a pozitivním dopadem na životní prostředí.

Energeticky efektivní, přesněji pasivní domy přináší nevídaný komfort, jak jej většina z nás nezná. Pasivní domy s minimálními provozními náklady. Zdravé, zábavné a šetrné. Prostě in bydlení v souladu s přírodou.

Vyberte si dům a upravte si ho podle sebe. Tak zní motto tohoto unikátního projektu. Je připraveno několik projektů odlišující se tvarem, architekturou a dispozicí. Navíc je možnost si vybrat čím budete topit, jak větrat a zda bude Váš dům energeticky aktivní. Prostě bohatá možnost individualizace od kliky až po vypínač světla. Vybírejte dům, jako by jste kupovaly auto. Takto by se dalo parafrázovat tato myšlenka.

Kvalita projektu a celé stavby je základ. Na projektu spolupracovalo několik odborníku, výrobců a samotný dodavatel stavby. Projekt vznikal bez mála 2 roky a provedlo se mnohých konstrukčních i technologických úprav v souladu s posledními trendy výstavby energeticky efektivních a chytrých domů. Na průběh stavby dohlížel samotný generální projektant společně s techniky výrobců materiálů a technologií, ze kterých je dům poskládán. Dům v závěrečné fázi byl a bude podrobován zkušebními testy, dokazující bezchybné provedení. Jako důkaz kvality dostanete veškeré výsledky z testů a fotodokumentaci zaznamenávající celý průběh realizace. Případný vlastní dohled nad realizací je možný po dohodě.

Ekologie výstavby je podpořena snahou užívat ekologické materiály,nebo energeticky nenáročné při recyklaci či samotné výrobě. Logistika dopravy byla a je koncipována s cílem nejméně najetých kilometrů. Vzniklý odpad při výstavbě byl a je likvidován v místním sběrném dvoře, nebo recyklován a použit v další realizaci.

Český výrobek. I tak by se dal nazvat Váš budoucí domov. Domy jsou přednostně postaveny převážně z českých materiálů a technologií. Podpora domácích producentu není jen vyslovená podpora národní ekonomice, ale i důvěra v českou kvalitu a smysl pro preciznost. 

/LOKALITA/

Stavba prvního pasivního rodinného domu se nachází v obci Chelčice 3 km od města Vodňany. V současné době je stavba před finálním dokončením a především představy budoucího majitele a zájemců o pilotní projekt souboru pěti pasivních rodinných domů od architektonického ateliéru Archmod - Tomáš Hlavín a stavební společnosti CB Building s.r.o.

/SITUACE/

Pět solitérních pozemků s mírným severovýchodním svahem se nachází v jihovýchodní části obce, v nově budovaném území Strakův Vrch. Pozemky o velikosti 670 až 924 m2 jsou přístupné z nové asfaltové komunikace a vybaveny patřičnou infrastrukturou (kanalizace, obecní vodovod, elektro, plyn a telefon). Vyjma umístění samotného domu lze uvažovat s osazením drobné zahradní architektury jako jezírko, bazén, sklad či pergola nebo garáž.

Dům na parcele 5/10 je vzorovým domem, kde Vám rádi představíme celou koncepci projektu a osvětlíme princip pasivního domu. Vzorový dům je v současné době před dokončením a plánované otevření se připravuje na konec měsíce květena 2015. O dni otevřených dveří, které se plánuje budeme informovat.

Dům na parcele 5/12 je v současné době vyhotoven v hrubé stavbě se střechou a dokončeným vnějším pláštěm. Dům je možno koupit a dle vlastního uvážení nadefinovat povrchové úpravy a skladbu technologií.

/PROJEKTY DOMŮ/

Připravili jsme 6 projektu My Life a jeden projekt Ambient. My life představuje středně velký rodinný dům s přízemní přístavbou zádveří. Dle požadavku se dům rozšiřuje o vlastní zádveří, spíž nebo jídelní kout. Variantně lze volit uspořádání ložnice a koupelny v přízemí, nebo uspořádání obývacího pokoje s kuchyní. Dům Ambient je menší a jednoduší variantou domu My Life. Lze volit z dispozic 3 + 1 až 5 + KK. Případné změny jsou možné po konzultaci.

Architektura domu vychází z skloubení moderního trendového tvarosloví domu s tradiční selskou architekturou, respektující okolní prostředí a místní tradice. Domy jsou jednopodlažní s obytným podkrovím. Jednoduchý sedlový tvar střechy je případně doplněn o štítové nadstřešní atiky se širokým, grafitově zbarveným oplechováním. Do severní roviny střechy je zaříznutý pásový vikýř s pultovou střechou nebo případně střešní okno, poskytující dostatek světla v galérii. K obdélníkovému půdorysu, při severní straně, je přičleněna v případě projektu My Life nízkopodlažní přístavba zádveří s plochou střechou. Na opačné, jižní straně, je umístěná dřevěná venkovní terasa s pergolou, navazující francouzskými okny na interiér.

/DISPOZICE/

malý z venku, velkorysý uvnitř

Vnitřní dispozice je navržena jako 3+kk, 4+1(kk) až 5+kk. I když na první pohled se půdorys jeví jako malý, přesto poskytne velkoryse dostatek obytného prostoru, úložných míst a dvě plně zařízené koupelny. Díky otevřené hale až do podkroví s dostatkem světla a přímou vazbou na kuchyni s obývacím pokojem nehrozí pocit stísněnosti. Logické uspořádání celého interiéru, včetně zařízení a vybavení, umožňuje efektivní využití celého obestavěného prostoru, bez zbytečně nevyužitelných zákoutí. Mimo variantní řešení vnitřních prostorů je možné k domu volit různé dispoziční a materiálové obměny přístřešků, garáží, zahradních domků, teras apod.

 

Pro optimální využití solárních zisků, je orientace oken přednostně směrem k jihu. Ovšem dle místních podmínek dotčeného pozemku zvažované stavby je možné dispozici upravovat a přizpůsobovat okolí.

 

Centrální chodba, nebo spíše řečeno otevřená hala do podkroví je přirozeně prosluněna oknem střešního vikýře/střešním oknem, kde vzniká individuální prostor, s možností využití jako otevřená pracovna nebo knihovna.

 

Návrh vnitřního prostoru, uspořádání nábytku a vybavení se nese v duchu moderního bydlení 21. století. Byl kladen důraz na minimalizaci nevyužitelných míst a zákoutí s cílem co nejefektivněji využít užitnou plochu.

 

Koupelna v přízemí je navržena v tradiční podobě, kdy zastává funkci hlavního sociálního zázemí, nebo variantně funkci intimní příruční koupelny ložnice rodičů.

 

Kuchyně oddělená od jídelny s obývacím pokojem, nebo jako jeho součástí. Záleží jen na vaší preferenci. Variantně lze jídelnu přesunout do jídelního koutu mimo prostor obývacího pokoje a tím uvolnit místo pro další nápady.

 

Spíž nebo ne? Je jen na Vás zda jste tradičně smýšlející, nebo Vám postačí spížní skříň, která

je součástí kuchyňské linky.

Něco o konstrukcích, technologií vytápění, větrání nebo o koncepci solární technologie vzorového domu uvedeme v pokračování toho článku, který připravujeme. Představíme Vám výhodnost bydlení v našich pasivních domech, jakým principem byla stavba podrobena odbornému dohledu a zkouškám a také uvedeme porovnání provozních nákladů s běžným domem. 

 

Děláme co má smysl!

Za projekt pasivních rodinných domů v obci Chelčice,
A R CH M O D - Tomáš Hlavín, DiS

www.archmod.cz

E: hlavin.archmod@gmail.com

T: +420 773 195 901

Zobrazení: 914

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Podle čeho vybíráte stavební firmu?

Zahájeno uživatelem Lukostav v Stavební práce, stavební materiál a firmy. Poslední odpověď uživatele Martin Kalos 3. 23, 2023. 13 Odpovědi

Zajímalo by mě, jaké faktory hrají roli při výběru stavební firmy.  Zkuste mi odpovědět na tyto otázky a případně nějaké doplnit, pokud jsem na něco zapomnělPoužili byste firmu, kterou si najdete ve…Pokračovat

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby