Dlažby

 

Dlažby se skládají z dlaždic nebo z kostek kladených do malty, tmele, popř. do písku a vzájemně spojených ve spárách. Je-li dlažba kladena na stropní konstrukci, u které se předpokládá dodatečné dotvarování, musí být vyrovnávací vrstva oddělena od stropní konstrukce dilatační vrstvou (např. z prosátého písku, z izolačních desek, z lepenky apod.), která zabrání přímému přenášení pohybu nosné konstrukce do podlahy. Podlahy z dlaždic nejsou samy o sobě vodotěsné s jsou-li použity v mokrém provozu (v koupelnách, v prádelnách, na balkónech apod.), musí být izolovány vodotěsnou vrstvou.

 

Použití dlažeb je vhodné v interiéru i v exteriéru, v místnostech s vysokým stupněm průchodnosti, s náročným provozem z hlediska znečištění, mechanického namáhání a odolnosti vůči chemickým vlivům, se zvýšenými nároky na trvanlivost a snadnou a rychlou údržbu.

 

Podle druhu dlaždic rozeznáváme dlažby keramické, betonové, teracové, čedičové, dřevěné, xylolitové a dlažby z přírodního kamene.

 

Keramická dlažba

Provádí se z různých druhů dlaždic, zejména z keramických jemnozrnných a z hutných kameninových dlaždic. Keramická dlažba se klade do cementové malty, popř. se lepí živičnými tmely k rovnému podkladu z betonové mazaniny o tl. 40 až 80 mm.

 

Keramické dlaždice jemnozrnné se používají v koupelnách, v předsíních, na chodbách, v šatnách, prodejních místnostech apod. Provádějí se s povrchem hladkým nebo zdrsněným (rozměry jednotlivých dlaždic jsou různá a liší se podle výrobce, dříve se používali dlaždice o rozměrech 100x100x8 mm nebo 150x150x12 mm). Jemnozrnné keramické dlaždice menších rozměrů jsou používány jako mozaikové dlažby.

 

Hutné keramické dlaždice jsou velmi tvrdé. Používají se pro podlahy vystavené velkému mechanickému namáhání a chemickým vlivům, např. v průmyslových provozovnách. Vyrábějí se v rozměrech 150x150 mm a tloušťky 30 až 40 mm.

 

Betonová dlažba

Používá se v průmyslových objektech (výrobních halách, skladištích) i jako dlažby venkovní. Dlaždice mají rozměry 150x150x20 mm až 500x500x70 mm. V interiérech se kladou do cementové malty, ve vnějším prostředí do pískového lože.

 

Teracové dlažba

Používá se v průmyslových objektech, ve skladištích, na chodbách. Teracové dlaždice jsou dvouvrstvé, kde spodní vrstva je betonová a nášlapná vrstva je z teracové směsi (složení viz Mazaniny a potěry). Vyrábějí se v základních rozměrech od 200x200x25 mm do 400x400x50 mm. Kladou se do lože z cementové malty.

 

Dlažba z přírodního kamene

Provádí se buď z kamenných desek nebo z kamenných kostek. Kamenné desky se používají v reprezentačních interiérech. Vyrábějí se z mramoru, žuly, porfyru i z jiných hornin. Plošný rozměr a tloušťka dlaždic závisí na jejich druhu a použití. Kladou se do maltového lože na betonový podklad. Dlažby z přírodního kamene jsou drahé, těžce opracovatelné, a proto se často nahrazují mozaikovými dlaždicemi, vytvořenými z úlomků kamenných různobarevných desek spojených barevnou cementovou směsí, které se používají jako tzv. "benátská dlažba".

 

Dlažba z kamenných kostek se v interiéru provádí pouze v průmyslových halách s těžkým provozem. Používají se žulové kostky kladené do pískového lože.

 

Čedičová dlažba

Používá se v provozech, ve kterých se vyžaduje značná odolnost proti obrusu (dlaždice se kladou do cementové malty) nebo v chemických provozech, kde je podlaha vystavena účinkům louhů a kyselin (dlaždice se kladou do speciálních lepících a zálivkových tmelů). Dlaždice se vyrábějí z taveného čediče o rozměrech 200x200 nebo 250x250 mm a tl. 20, 30 a 40 mm.

 

Dřevěná dlažba

Provádí se z borových nebo modřínových špalíků, jejichž rozměry jsou zpravidla 80x100x80 mm. Špalíky se před uložením impregnují horkým asfaltem. Kladou se do pískového lože, nebo se lepí do asfaltu. Dřevěná dlažba je pružná a dobře tlumí hluk, proto se používá v průjezdech, v továrních halách a ve skladištích.

 

Xylolitová dlažba

Je poloteplá podlahovina, která se uplatňuje v bytové a občanské výstavbě (složení xylolitové směsi viz Mazaniny a potěry). Dlaždice mají rozměry 200x200x15 mm a kladou se do cementové malty.

 

 

Příklady skladeb podlah

 

 

 

◄◄◄ Zpět na pozemní stavitelství obsah

 

 Upozornění : Obsah převzat ze stránky pozemní-stavitelství.wz.cz. Stav k roku 2000, článek bude aktualizován podle soudobých norem a předpisů platných v ČR.

Zobrazení: 14593

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Podle čeho vybíráte stavební firmu?

Zahájeno uživatelem Lukostav v Stavební práce, stavební materiál a firmy. Poslední odpověď uživatele Martin Kalos 3. 23, 2023. 13 Odpovědi

Zajímalo by mě, jaké faktory hrají roli při výběru stavební firmy.  Zkuste mi odpovědět na tyto otázky a případně nějaké doplnit, pokud jsem na něco zapomnělPoužili byste firmu, kterou si najdete ve…Pokračovat

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby