Stavíme rodinný dům - Část 8. - Hrubá stavba - strop

Ve fázi projektování vašeho rodinného domu se musíte rozhodnout jaký materiál bude použit na hrubou stavbu, konkrétně v tomto případě vodorovné nosné konstrukce - stropní konstrukce. Při výběru musíte zohlednit řadu vlastností toho kterého typu stropní konstrukce. Důležité je aby vybrána konstrukce stropu splňovala po celou dobu své předpokládané životnosti požadavky na stabilitu stavby, mechanickou odolnost, požární bezpečnost a v neposlední řadě požadavky na hygienu a ochranu zdraví. Volba typu stropní konstrukci je závislá od požadovaného standardu a rozponů nosných konstrukci stropu. V minulosti se stropní konstrukce vyhotovovány převážně z dřevěných hranolů / případně kolejnic / a vyplňovali hlušinou nebo škvárou, podhled se vystavoval z třtiny a omítat se ovšem s rostoucími nároky na bydlení se od této koncepce upustilo.

 

Horizontální nosné konstrukce - stropy, věnce

Horizontální nosné konstrukce u rodinných domů přenášejí svislé zatížení hmoty vlastní konstrukce, na ni ukládaných podlahových vrstev, konstrukci příček, zatížení nábytkem a pochůzné zatížení.

Obecně se rozdělují na: monolitické a montované
U stropů platí jedno obecné pravidlo a to: že by měly tvořit kompaktní celek se stěnami a společně by měly zajistit tuhost domu jako celku.
Věnec:
Věnec musí bez přerušení probíhat přes všechny nosné stěny, včetně vnitřních nosných stěn, ne jen přes svislé obvodové stěny. Jedná se o železobetonovou konstrukci, která pokud je řádně armovaná je velmi důležitou konstrukcí z hlediska stability stavby.

Podle zákona použité výrobky musí splňovat tato kritéria:

  • mechanickou odolnost a stabilitu
  • požární bezpečnost
  • ochrana před hlukem
  • úspora energii
  • hygiena a ochrana zdraví a životního prostředí
  • bezpečnost užívání stavby po dobu jéjé životnosti

 

Základní / nejčastěji používané / materiály
Monolitické / železobetonové / stropní konstrukce
Tento typ konstrukce je výhodný hlavně z hlediska tvarové variabilnosti překrývání půdorysu. Je vhodný na nepravidelné půdorysy s velkými otvory např. galerie, schodiště. Tloušťka konstrukce se pohybuje u rodinných domech od 150 do 250mm. Konstrukce jsou tvořeny jako železobetonové. Základ konstrukce tvoří betonová deska, která musí být po celém svém půdorysu spojitá, tedy nesmí být přerušovaná alespoň v jednom směru rozpětí. Na taženém povrchu stropní desky desku vyztužíme ocelovými pruty kruhového průřezu. Pro lepší únosnost je někdy třeba desku vyztužit v obou směrech. Deska se ukládá vetknutím do obvodového věnce v některých případech do zdiva. Vždy však postupovat podle projektové dokumentace a doporučení statika!

 

Keramické stropní konstrukce

Používání keramických stropů tj. nosníků a stropních vložek je dlouho považováno za jednoduchou a rychlou technologii. Keramické stropy se montují z předem vyrobených prefabrikovaných prvků a jiných materiálů (beton, výztuž) přímo na stavbě. Předem vyrobené prvky jsou především keramické nosníky, které tvoří nosnou část stropu. Dále jsou to výplňové prvky různého druhu, nejčastěji stropní vložky. Přímo na stavbě se do střešní konstrukce vkládá např. doplňková výztuž, ale zejména se přidá beton požadované třídy, který spojí stropní konstrukci do celku s příslušnými parametry únosnosti. Snad jedinou nevýhodou keramických stropních systémů je celková tloušťka stropu s podlahovými vrstvami, které vzhledem k rozponu ukládání stropních nosníků narůstá.

 

Železobetonové prefabrikáty
Jen výjimečně se při výstavbě rodinného domu setkáme se žb prefabrikáty. Používají se plné, s dutinami nebo předpjaté. Plné železobetonové prefabrikáty se používají pro menší rozpony, pokud máme větší rozpony je vhodné vyměnit je za prefabrikáty s dutinami. Z hlediska statiky jsou nejvhodnější předepjaté žb prefabrikáty, mají malý průhyb a dají se jimi překlenout velké rozpony. Nevýhodou těchto systému je poměrně malá tvarová nabídka na trhu a nutnost použít těžkou techniku při dopravě a montáži na stavbě.

 

Betonové stropní panely a konstrukce

Skládané stropní panely tvoří vibrolisované stropní vložky a betonová žebra. Běžně jsou v nabídce panely se standardní únosností s šířkami 1200, 900, 600mm a délkách v modulu 200mm. Tloušťka panelů je od 200-240mm a světlost použití je 7600mm. Jejich výhodou je rychlá a jednoduchá montáž.
Betonové stropní konstrukce je možné kombinovat s cihlovými i pórobetonovými stěnami. Jejich tloušťka se pohybuje od 200 do 250mm na rozpon 7200mm. Betonové stropní konstrukce se skládají z betonový stropních vložek a desek, a z betonových filigránové stropních nosníků.

 

Ocelové stropní konstrukce - válcované nosníky

Tento typ stropu se u rodinných domů vidí velmi málo. Sestává z ocelových nosníků, kladených osově na které je ukládán trapézový plech s betonovou nadbetonávku. Pro vylehčení konstrukce je možné použít tenkostěnné profily nebo příhradové nosníky, záleží to ale od statického návrhu a možností dispozice. Celkově je u tohoto typu stropní konstrukce problém s akustikou a také požární odolnost takové konstrukce je ze zmíněných řešení nejnižší.

 

 

Dřevěné stropní konstrukce

S tímto typem stropní konstrukce se nejčastěji setkáváme při výstavbě rekreačních objektů, rekonstrukcích nebo při výstavbě dřevodomu.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dřevěné stropy se nejčastěji staví jako takzvané fošnové konstrukce z hustého sledu fošen. Přitom se používají nosníky ve tvaru 'I' z dřevěných profilů nebo ze sbíjených nosníků z několika menších desek. Záklop čili rovinu stropu nakonec uděláme jako desku z prken či hmot vyrobených na bázi dřeva. Spodní líc takového stropu nakonec buď podbíjíme deskami, nebo použijeme sádrokartonový podhled. Takovou stropní konstrukci také musíme vyztužit, co provedeme rozpěrami, vyblokovanými mezi nosníky a připojenými k záklopu. Na záklopu nakonec vybudujeme podlahu.

Zobrazení: 4508

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Podle čeho vybíráte stavební firmu?

Zahájeno uživatelem Lukostav v Stavební práce, stavební materiál a firmy. Poslední odpověď uživatele Martin Kalos 3. 23, 2023. 13 Odpovědi

Zajímalo by mě, jaké faktory hrají roli při výběru stavební firmy.  Zkuste mi odpovědět na tyto otázky a případně nějaké doplnit, pokud jsem na něco zapomnělPoužili byste firmu, kterou si najdete ve…Pokračovat

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby