Akvaponické farmy - architektura a zemědělství

Městské populace po celém světě dramaticky rostou a kladou větší tlak na zdroje potravin. Má první akvaponická farma v komerčním měřítku ve Velké Británii šanci uspokojit poptávku? 

Starý, nepoužívaný sklad na východě Londýna prochází transformací a promění se v high-tech nejmodernější městskou farmu, která bude schopná vyrobit až 24.000 kg ryb a salátů ročně.
Pracovníci farmy doufají, že farma bude co nejdříve v provozu a v září tak sklidí svou první úrodu. Je v poslední vlně vzniku takzvaného městského - neboli vertikálního - zemědělství, které má být vytvořeno po celém světě. Její tvůrci nicméně říkají, že tato farma bude „první akvaponickou městskou farmou v komerčním měřítku nacházející se ve Velké Británii.“

S převzetím nepoužívané budovy, která zela po dobu 18 měsíců prázdnotou, doufá Kate Hofmanová, generální ředitelka GrowUp Urban Farms, že model bude možné ve Velké Británii snadno replikovat, protože poptávka po udržitelné produkci potravin se neustále zvyšuje.

„Myslím si, že opravdu zajímavou věcí na skladu a krytém postaveném modelu je schopnost zařadit tento model a systém do skladů po celé zemi,“ řekla Hofmanová pro Factor.

„Často si myslíme, že lidé, kteří žijí ve městech, jsou odříznuti od výroby potravin.“

"Myslím, že také v ostatních městech, jako třeba v Manchesteru, Bristolu, kde je nárůst městského obyvatelstva, se lidé více zajímají o to, odkud potraviny pochází."

Hofmanová, která založila společnost s partnery v roce 2013, řekla, že farma by také mohla uspět za hranicemi Spojeného království.

V současné době je farma, poté, co úředníci místní samosprávy vydali v dubnu stavební povolení pro její instalaci, postavená v bývalé průmyslové jednotce.

Bude produkovat až 20.000 kg salátů a bylinek, stejně jako 4000 kg ryb ročně. Přesné množství závisí na přesném typu plodin a ryb.

Plány na farmě jsou takové, že výrobky, zpracované a balené na místě, budou po Londýně doručované elektrickým vozidlem.

Tým zemědělské produkce se snaží využít co možná nejvíce přírodních a obnovitelných zdrojů, například voda bude cirkulovat dvěma výrobními prostory.


Přestavba starého

Tato městská farma není první podobnou farmou vytvořenou v Londýně a není ani tou první, která používá zmíněné zemědělské struktury – na druhém konci města staví farmu, která se nachází v nepoužívaném tunelu.

Farma GroUp’s je nicméně velice důležitá, protože jejím prostřednictvím došlo k zaplnění mnoha prázdných městských nemovitostí. Oficiální statistiky navíc ukazují, že v letech 1998-2005 došlo v Anglii k dvouprocentnímu nárůstu volných pracovních míst – ze sedmi na devět procent.

Využití těchto prázdných míst by mohlo pomoci zajistit více potravin produkovaných ve městech za vynaložení menších prostředků. Hofmanová navíc řekla, že využití staré budovy a její převedení na městskou farmu má oproti stavbě nové pěstírny nesmírné výhody.

 
„Zajímavé je naše zjištění, že již existující budovu jsme mnohem lépe schopni přizpůsobit vznikajícímu prostředí, než kdybychom postavili například nový skleník.“ řekla Hofmanová.

„Zaměřili jsme se na vytvoření dvou modelů – stavbu skleníku a možnost vnitřního pěstování. Myslím, že oba mají ve vztahu k pěstování rostlin velký význam.“

Hofmanová také uvedla, že uzavřená budova umožňuje ovládání světelného zdroje, teploty a dalších faktorů spíše než skleník.

„Zjistili jsme, že cestou k optimalizaci výnosu je opravdu pečlivá kontrola podmínek daného životního prostředí. Ty jsou mnohem snáze kontrolovatelné v uzavřeném prostředí než ve skleníku.“

 

Akvaponické farmaření

Farma bude produkovat ryby a saláty pomocí techniky zvané akvaponické zemědělství. To vidí smysl ve vodě čerpané kolem farmy a recyklaci, kdekoliv je to možné.

LED diody, které budou poskytnuty od firmy Phillips, budou použity na osvětlení naskládaných plodin. Hofmanová sdělila, že spolupracují s firmou Phillips, aby „nalezli optimální spektrum využití k jednotlivým plodinám", které pěstují.



„Tento systém hospodaření sestává z odpadní vody a recirkulační rybí farmy, a to přes čerpadla hydroponických rostoucích lůžek, kde salátové rostliny absorbují odpadní živiny z vody, čistí tak vodu pro ryby, a celý systém neustále cirkuluje," komentovala rovněž plány firmy.

„Technika Aquaponics je uznávanou a osvědčenou technologií produkce potravin v po celém světě i ve Velké Británii.“

„Akvaponické systémy jsou navrženy tak, aby využívaly „uzavřené smyčky " vyžadující méně vstupů a minimalizovaly tak dopad na životní prostředí."

V tomto v zemědělském systému je také potenciál pro opětovné použití jiných zdrojů. Hofmanová řekla, že výrobní proces může být také schopen „využít přebytečné teplo od světel a použít ho k ohřevu vody pro ryby.“


Nová farma rovněž vytvoří ekvivalentní 7,5 úvazek pro zaměstnance. Tři pracovní místa budou potom pro mladé lidi se „špatnou pověstí či nedostatečným vzděláním." Stejně tak sdělila, že na místě vznikne vzdělávací centrum, které návštěvníkům ukáže, jak celý proces funguje, a umožní jim pochopit produkci potravin.

Umístění farmy se nachází pouhých 10 mil od centra Londýna, bylo vybráno společností tak, aby bylo možné snadno získávat a také dodávat produkty místním firmám.

Hofmanová dodala, že farma  GrowUp bude spolupracovat s malými restauracemi, aby se pokusila snížit množství dovážených plodin.


„Existuje několik důvodů, proč byste měli chtít pěstovat jídlo ve městech. Nemyslíme si, že má smysl pěstovat ve městech všechny potraviny, ale myslíme si, že dává smysl, abychom pěstovali ty výrobky, které jsou pomíjivé a mají vysokou hodnotu, jako například saláty a bylinky. Můžeme je doručit spotřebiteli rychleji, takže tím zvyšujeme jejich čerstvost. Navíc je malá pravděpodobnost, že jimi bude plýtváno.“

„Má to svou velkou účinnost. Často si však myslíme, že lidé, kteří žijí ve městech, jsou odříznuti od výroby potravin.“

„Lidé nemusí do detailu pochopit, jak se jídlo pěstuje, ale pokud jim dáte do pěstování potravin trochu více nahlédnout, je pravděpodobnější, že potom budou více přemýšlet o tom, co si kupují a co konzumují.“

 

Zobrazení: 1229

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Podle čeho vybíráte stavební firmu?

Zahájeno uživatelem Lukostav v Stavební práce, stavební materiál a firmy. Poslední odpověď uživatele Martin Kalos 3. 23, 2023. 13 Odpovědi

Zajímalo by mě, jaké faktory hrají roli při výběru stavební firmy.  Zkuste mi odpovědět na tyto otázky a případně nějaké doplnit, pokud jsem na něco zapomnělPoužili byste firmu, kterou si najdete ve…Pokračovat

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby