Čtenářská revoluce: 14 úžasně moderních městských knihoven

Složité staré knihovny s okny z olovnatého skla a tmavými dřevěnými policemi jsou nahrazeny ve prospěch čistých linií a otevřených prostranství. Architektura knihoven je ve druhé polovině 20. století zaměřena na nové technologie. Těchto 14 krásných moderních knihoven se může pochlubit dramatickými tvary a objemy, vysokými stropy, průhlednými stěnami a, samozřejmě, působivými stohy knih.

Jose Vasconcelos Library, Mexico City
Tato knihovna o rozloze 409.000 čtverečních stop – zasvěcená Josému Vasconceslosi, filozofovi a bývalému prezidentovi národní mexické knihovny – byla postavená v letech 2005 a 2006. Po dobu 22 měsíců však musela být uzavřená z důvodu konstrukčních vad. Lesklá ocel zde nicméně tvoří abstraktní geometrické tvory a působí tak na své návštěvníky – stejně jako mnoho knih uložených v regálech.


Idea Store Whitechapel, Londýn, Spojené království


Tato tradiční knihovna kombinuje uvnitř průsvitného, zeleného a modrého opláštění také prostor pro třídy. Je vlajkovou lodí programu, který si klade za cíl povznést úroveň knihoven do 21. století – a to i za pomoci nejnovější digitální technologie. Součástí Idea Store je také pětipodlažní atrium.


Yale University Beinecke Rare Book & Knihovna rukopisu


Tato knihovna sídlí v neobvyklé moderní budově postavené roku 1963. Je to největší stavba na světě vyhrazená jen pro přechovávání vzácných spisů. Uvnitř jsou knihy poskládané celkem v šesti poschodích. Stěny jsou vyrobené z průsvitného mramoru a propouští tak minimum světla. Je to taktika, která chrání jemné knihy a papíry před poškozením.


Black Diamond - Královská knihovna, Kodaň, Dánsko


SHL Architects vytvořili v Kodani nový neuvěřitelný vztyčný bod – budovu Black Diamond při historické Královské knihovně v Dánsku. Tato monolitická konstrukce je překvapivě vzdušná a na své vnitřní straně otevřená. Podporuje nejen studium knih, ale také průzkum nových typů médií. „Upozorňujeme na tyto projekty právě pro jejich potenciál zapojení veřejnosti – a nejde jen o zapojení měst a obcí do kulturního a společenského života. Důležitá je také schopnost těchto budov pracovat jako jakýsi urychlovač učení a poznání,“ řekl Bjarne Hammer, jeden z autorů SHL.


Villanueva Public Library, Kolumbie


Využití lokálních materiálů a také místní pracovní síly dopomohlo veřejné knihovně v Kolumbii k udržitelné struktuře. Za spolupráce čtyř mladých architektů vznikly dvě budovy – jedna z masivního kamene a druhá vzdušná, s mřížovanou strukturou borovice. Tyto budovy stojící hned vedle sebe tak vizuálně poutají a vytváří kontrast.


Parque Biblioteca Espana

Parque Biblioteca Espana nacházející se na kopci v sousedství La Ladera v Medellinu, Kolumbii, je neúprosným triem monolitických moderních budov. Shlíží tak na místo, které bylo kdysi jednou z nejnebezpečnějších čtvrtí v Latinské Americe. Knihovna byla navržená Gincarlem Mazzantim jako symbol naděje. Spolu s auditoriem a komunitním centrem budovy je inspirovaná tvarem balvanů.


Národní knihovna Běloruska


Celá fasáda geometrické Národní knihovny Běloruska je LED displejem; během dne problikávají skleněné panely na slunci a v noci jsou osvětlované zevnitř a vytváří tak neustále se měnící světelnou show. Knihovna je neuvěřitelných 23 pater vysoká a obsahuje třetí největší sbírku knih psaných v ruštině.

TU Delft Library, Nizozemsko


Nápadná kónická stavba vychází z něčeho, co se zdá být zeleným kopcem. Ve skutečnosti je to ale podzemní knihovna s živou střechou. Knihovna na Delft University of Technology byla navržená architekty Mecanoo a její stavba byla dokončena v roce 1997. Tvar kužele sestupuje do hlavní místnosti knihovny a obsahuje točitá schodiště vedoucí do studovny.


Halmstad Library, Švédsko


Budova navržená skupinou SHL Architects v Halmstadu ve Švédsku má výhled na řeku Nissan a stáčí se ke stromu kaštanu, který zde byl již před samotnou stavbou. Knihovna dokončená v roce 2007 se v interiéru skládá z jednoho velkého otevřeného prostoru. Ten je vytvořen z důrazem na velikost celé stavby – od podlahy až ke stropu.


Vancouver Public Library, Kanada


Tato veřejná knihovna ve Vencuveru zvenku připomíná, svými paprsky a oblouky tyčícími se do vzduchu, římský akvadukt. Tato neobvyklá konstrukce navržená Moshem Salfdiem a postavená v roce 1995 hostí mimo veřejné knihovny také kancelářské prostory, maloobchodní prodejny, restaurace a prostor pro parkování. Je zakončená střešní zahradou, která však není přístupná veřejnosti.

Koncept Baton Rouge Downtown Library, Trahan Architects


Kontroverzní návrh za 19 miliónů dolarů může Baton Rouge přinést novou knihovnu v centru města, navrženou Trahan Architects. Tento projekt je prozatím v ústraní, zatímco město pracuje na možnosti financování jeho rozpočtu. Knihovna stoupá vzhůru jako jakási rozšířená harmonika, zatímco betonové plošiny uvnitř podpírají podlahy. Ty pak vypadají jako by se vznášely ve vzduchu. Knihovna má také točité schodiště kolem celého interiéru a skleněnou fasádu.


Ann Arbor District Library, Michigan


Ann Arbor v Michiganu se může chlubit krásnou moderní knihovnou postavenou podle plánu InFORM Studio. Stavba, jež nahradila knihovnu o výměře 4 000 čtverečních stop nacházející se v obchodní čtvrti, byla dokončena v roce 2008. Je dlouhá, nízká a geometrická. Rustikální sloupce z přírodního dřeva vytváří iluzi lesa, zatímco vysoké stropy, světle popelavé s bílou barvou, činí tento prostor na pocit ještě prostornější.


UCSD Giesel, A.K.A. Doctor Seuss Library, San Diego


Budova univerzitní knihovny UC San Diego byla v roce 1995 přejmenovaná na Geisel knihovnu – po autorovi, který se významně zasloužil o rozvoj dětské literatury – Dr. Seussovi. Tato neobvykle tvarovaná osmipodlažní knihovna byl navržena v roce 1960 Williamem Pereirem a je umístěna v čele kaňonu.


Tana Art University Library, Tokio, Japonsko


Univerzitní knihovna Tama Art v Tokiu byla navržena Toyo Item. Studený a pevný beton je v celém interiéru navržený do tvaru jemných přepadávajících oblouků – a to jak v případě oken, tak stropů. Ito k designu říká následující: „Prostorovou diverzitu zakouší návštěvník přes oblouky různých rozpětí a výšek. Ty se v prostoru plynule mění – z klášterních oblouků naplněných přírodním světlem až po oblouky, při kterých nabyde dojmu tunelu, kde světlo vizuálně nemá šanci proniknout.

Zobrazení: 617

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Podle čeho vybíráte stavební firmu?

Zahájeno uživatelem Lukostav v Stavební práce, stavební materiál a firmy. Poslední odpověď uživatele Martin Kalos 3. 23, 2023. 13 Odpovědi

Zajímalo by mě, jaké faktory hrají roli při výběru stavební firmy.  Zkuste mi odpovědět na tyto otázky a případně nějaké doplnit, pokud jsem na něco zapomnělPoužili byste firmu, kterou si najdete ve…Pokračovat

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby