Slovo sauna pochází z finského jazyka, označuje malou místnost nebo stavbu, která se vytápí na vysokou teplotu a využívá se k ohřívání organismu.
Vliv používání sauny na naše zdraví je již dávno znám, prvními kdo si tento blahodárný požitek dopřávali, byly Skandinávci a Rusové. Pro tyto národy patří saunování ke kulturnímu dědictví, které spojuje nejen zdravotní a preventivní účinky ale je to zároveň i společenský rituál.
Saunování je jedním z nejlepších způsobů jak z těla vyplavit škodliviny a toxické látky. Kromě toho sauna zklidňuje a uvolňuje dýchací cesty . Zlepšuje pohyblivost svalstva , ohebnost kloubů a pomáhá snižovat bolesti.
Sauny tedy patří již po staletí k prostředkům jak se psychicky uvolnit, zvýšit si obranyschopnost a dopřát si hormony štěstí. Nato aby bylo saunování opravdu účinné a bezpečné je ale potřeba zachovat ten správný postup a zásady při saunování. Pravidla saunování hlavně regulují teploty a čas strávený v sauně.

Jakou saunu si vybrat? Sauny se od sebe velmi liší, i když to tak na první pohled vůbec nevypadá. Způsob jakým fungují, jaké jsou velké, jaké mají vyhřívání, či využívání. Nestačí mít jen místnost na pocení, ale musíte počítat is místem na ochlazení a odpočinek. Proto by měl být takový saunový komplex umístěný v jedné části příbytku. Pokud vám to místo dovolí, ideální je mít u sauně i toaletu nebo místo na převlékání.


Základními druhy jsou finské sauny, infrasauny (suché sauny) a parní sauny (vlhké sauny). V současnosti se setkáváme dokonce s deriváty, které poskytují spojení některých druhů v jednom. Kombinace dvou různých technologii je náročnější na provedení, ale na druhé straně nám může ušetřit prostor. Provedení dvou v jednom nabízí vyšší komfort a méně údržby. Dopřát si tak můžeme například výhody finské a zároveň infra sauny na jednom místě.

Sauna se skládá z dokonale izolovaného prostoru vybaveného topným tělesem (kamna nebo infrazářič), digitálním nebo analogovým čidlem teploty a dalších volitelných doplňků.
Prostor kabiny je většinou obložen plným obkladem ze dřeva vertikálně uloženým na stěny kabiny. Oblíbeným obkladem je severský smrk. Je to neuvěřitelné, ale saunu si můžete dopřát i v panelovém bytě dispozice 2 +1. Ke kabině je dodávána tepelná izolace společně s parotěsnou zábranou, světlo s krytem, dveře, lavice a podlaha v podobě roštu.


Finské sauny jsou nejtradičnějším druhem sauny, při kterém by se měla teplota ideálně pohybovat mezi 60 až 80°C za nízké relativní vlhkosti vzduchu. Vlhkost vzduchu se zvyšuje nalitím vody na rozpálené kameny, tím se vytvoří pára která zvyšuje pocit horka v sauně. Vyšší vlhkost vzduchu je nutná pro lepší transport teploty na pokožku z čehož vyplývá schopnost saun vykompenzovat nižší teplotu vyšší vlhkostí. Rozpálené kameny uloženy na peci uvolňují do okolí horký vzduch za přilévání vody. Právě vzniklá pára zvyšuje vlhkost vzduchu. V současnosti je možné si dohodnout se zhotovitelem různý design vaší sauny a provedení z těch nejkvalitnějších přírodních materiálů podle vašich představ.
Nejdůležitějším prvkem sauny jsou saunová kamna, u kterých je důležitý parametr výkon. Ten je přímo úměrný rozměrům sauny a materiálovému zpracování. Orientační rovnicí pro výběr kamen se správným výkonem je přibližně 1kW výkonu na 1m3 prostoru sauny.Zajímavým doplňkem podporujícím relaxaci je ozvučení kabiny sauny, které vám zprostředkuje relaxační hudbu. Vhodným doplňkem pro relaxaci je i netradiční osvětlení kabiny. Takzvané hvězdné nebe, které vytváří pomocí LED technologie zajímavé měnitelné barevné spektrum.

Sauny na klíč, nejlepším řešením je oslovit firmy, které se výrobou saun a dalšího příslušenství zabývají. Můžete si vybrat z bohaté nabídky v různých rozměrech a typech. Výhodou je, že vám na zakázku dodají saunu na míru. Ta vás sice vyjde dráž, ale budete s ní jistě spokojeni.

Náhradou sauny se vám může stát infrakabina, která využívá infračervené záření. Infrakabina je ideální pro vyhřívání svalstva, kloubů nebo na celkovou rehabilitaci, a osloví zejména ty, kteří nemají rádi horké prostředí. Výhodou je, že takové zařízení můžete umístit kdekoliv v bytě, či domě.

Při výběru sauny se zaměřte na kvalitu provedení detailů a materiálové řešení interiéru. Dále si všímejte i tloušťku použité tepelné izolace, která souvisí s budoucí spotřebou energií. Nabídka doplňkových funkcí a variabilnost řešení Vám mnohé napoví o kvalitě a spolehlivosti dodavatele.

Zobrazení: 1168

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Podlahové palubky, jaké máte Vy?

Zahájeno uživatelem Anička PLná v Pozemek, projekt, stavba na klíč 24.5. 0 Odpovědi

Dobrý den, stojím před rozhodnutím jaké palubky na podlahu dát, Nechci vinyl nebo něco takového imitující dřevo. Našla jsem souhrn podlahových palubek včetně informací…Pokračovat

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby