Udělejte si ze zimní zahrady své vlastní království

Zimní zahrady mají v moderním bydlení své čestné místo. S jejich pomocí si totiž můžete blízkost přírody užívat opravdu celoročně, aniž byste byli omezeni venkovní teplotou. Zjistěte, jak postupovat při výběru zimní zahrady a čím vším ji vybavit.

Výhody zimních zahrad na terase

Zimní zahrady u domu v sobě spojují hned několik výhod. Předně jejich prostřednictvím docílíte ještě většího komfortu bydlení ve vašem rodinném domě. Relaxaci se budete moct věnovat za každého počasí a nebudete ničím limitováni. I posezení v nevlídném počasí, zatímco za okny prší nebo padá sníh, má své nezaměnitelné kouzlo.

Prostřednictvím zimní zahrady také získáte celoroční venkovní posezení, a to zejména v případě, že se rozhodnete pro důmyslný systém zasklení terasy. Smysl v tomto ohledu dávají zejména posuvné prosklené dveře, jejichž pomocí můžete regulovat teplotu a větrání.

Zimní zahrady dále zlepšují světelnou i tepelnou pohodu interiéru. Tento prostor je ideální pro trávení volného času, ale i pro pěstování nejrůznějších rostlin. Tuto nově vzniklou místnost tedy můžete využít přesně podle vašich aktuálních potřeb.

Zimní zahradu lze využít k nejrůznějším aktivitám. Zdroj: Sunsystem.cz

Jak vybrat zimní zahradu

Pokud dáváte přednost moderním řešením, bude právě pro vás ideální volbou hliníková zimní zahrada, která rozšiřuje obytný prostor. Stojí tedy hned u vašeho domu, takže se do ní dostanete vždy suchou nohou. Než se však rozhodnete pro její konkrétní provedení, vyplatí se vzít v úvahu hned několik faktorů.

Orientace na světovou stranu

S orientací na jednotlivé světové strany se pojí určité vlastnosti zimní zahrady. Pokud se například rozhodnete pro orientaci na jih, užijete si sluneční paprsky po celý den. Naopak v případě severní strany si příliš sluníčka nevychutnáte. Takové zimní zahrady plní spíše funkci tepelné izolace domu.

Při orientaci na východ bude do vaší zimní zahrady svítit slunce zejména ráno a dopoledne. Naopak na západní straně si užijete hřejivé paprsky po celé odpoledne až do setmění.

Materiál

Vůbec nejlepší volbou jsou již zmíněné hliníkové zimní zahrady. Tento materiál nevyžaduje prakticky žádnou péči, a přitom si zachovává svůj původní vzhled. Jedná se o velmi pevný a odolný materiál, a navíc si můžete vybrat z pestré nabídky odstínů. Vsadit tak můžete i na hliníkovou pergolu s dřevěným dekorem.

Mezi další hojně používané materiály při výrobě zimní zahrady se řadí klasické dřevo. Jeho výhodou je přírodní vzhled, který souzní se zahradou. Na druhou stranu se musíte připravit na jeho časově a finančně náročnou údržbu.

Kromě toho bývají k dostání plastové pergoly, které jsou sice nenáročné na údržbu, ale zpravidla dosahují velmi krátké životnosti.

Jakým způsobem lze provést zasklení terasy

Pro zasklení pergoly lze využít hned několik prvků. Výhodou prosklené terasy je kromě zajištění tepelného komfortu také izolace hluku z vnějšího prostředí.

První variantou je použití posuvného bezrámového zasklení pergoly. V tomto případě konstrukci tvoří extrudované hliníkové profily. Prosklené stěny jsou vedeny v lištách a otevírají se pouhým posunutím, jak ostatně napovídá samotný název.

Zahrady s otvíravými dveřmi disponují dvěma pevnými bočními stěnami. Přední část je poté opatřena dvojitými otvíravými dveřmi.

Setkat se dále můžete se zimní zahradou s posuvnými dveřmi, které umožňují velmi pohodlnou regulaci teploty a větrání.

Luxusní nábytek do vaší zimní zahrady

Abyste ve své zimní zahradě s chutí trávili volný čas, je třeba myslet na její vhodné vybavení. Vsadit přitom můžete na designový nábytek, který celku dodá jedinečný vzhled. Můžete zde umístit třeba moderní křeslo na čtení. Hodit se mohou také nejrůznější luxusní lavice, taburety a podnožky.

Zimní zahradu vybavte pohodlným nábytkem. Zdroj: Ferreti.eu

Při výběru konkrétního sedacího nábytku vždy zvažte, k čemu budete vaši zimní zahradu typicky využívat. V případě relaxace s knihou nebo ranní kávou totiž budete přirozeně volit jiný druh nábytku než v případě, že zde chcete stolovat.

Nezapomeňte na dekorace

Luxusní doplňky dokáží každý prostor zútulnit a proměnit jej k nepoznání. Proto na ně nezapomeňte ani v případě zařizování zimní zahrady. Vyjímat se zde budou zejména dekorativní textilie, které můžete vzájemně barevně sladit. Vyberte si vhodné povlaky na polštáře, přehozy nebo třeba deky, které můžete odložit do taburetu s úložným prostorem.

Přírodní ráz zimní zahrady podpoří rostliny a květiny všeho druhu. Pokud chcete být originální, můžete se pustit do tvorby rostlinné stěny. Příchozí jistě zaujme na první pohled. Kromě toho se v zimní zahradě budou vyjímat také nejrůznější sochy či fontány.

Aby vám zimní zahrada dělala radost za každého počasí i v kterékoliv denní době, nezapomeňte ani na instalaci osvětlení. Designové lampy nebo třeba výrazné světelné řetězy přitom mohou plnit nejen funkci osvětlení, ale i jedinečné dekorace. Jednotlivé prvky se snažte volit tak, aby společně vytvářely harmonii a vy si vybudovali svou vlastní oázu klidu a pohody.

Zimní zahradu vybavte pohodlným nábytkem. Zdroj: Sunsystem.cz

Pusťte se do budování celoroční zimní zahrady

Máte v hlavě myšlenku tvorby zimní zahrady? Neváhejte a pusťte se do realizace vašeho malého království. Pomocí zimní zahrady rozšíříte obytnou část vašeho domova a získáte další prostor, ve kterém budete moct trávit svůj volný čas za každého počasí. Dokonalý zážitek přitom umocní kvalitní materiály a designové prvky, které prostor promění k nepoznání.

Zobrazení: 26

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Podle čeho vybíráte stavební firmu?

Zahájeno uživatelem Lukostav v Stavební práce, stavební materiál a firmy. Poslední odpověď uživatele Martin Kalos 3. 23, 2023. 13 Odpovědi

Zajímalo by mě, jaké faktory hrají roli při výběru stavební firmy.  Zkuste mi odpovědět na tyto otázky a případně nějaké doplnit, pokud jsem na něco zapomnělPoužili byste firmu, kterou si najdete ve…Pokračovat

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby