Zahradní bazény jsou stále oblíbenější. V současné době patří mezi standardní vybavení zahrad. Na trhu je k dispozici široká nabídka bazénů s příznivými cenami, proto si jej může dovolit téměř každý.
Předtím, než si pořídíme venkovní zahradní bazén, zvážíme, kolik do něj hodláme investovat peněz a kolik prostoru vyčleníme pro jeho výstavbu či umístění. Měli bychom myslet na vzdálenost bazénu od domu, ať už kvůli jeho provozu, údržbě nebo kvůli našemu pohodlí při přecházení z domu k bazénu. Nejvhodnějším místem pro bazén je slunný pozemek, který není příliš vystaven větrnému počasí. V případě, že se koupací sezóna nevydaří nebo patříme mezi milovníky koupání a chceme si sezónu venkovního koupání prodloužit, zvolíme bazén s možností zastřešení. Děti ocení skluzavku a dospělí skokanský můstek. Pro noční koupání vybavíme bazén osvětlením. Venkovní zahradní bazén přináší nejen radosti, ale i starosti s jeho údržbou. Je zapotřebí o něj pečovat, a to pomocí bazénové chemie a kvalitní filtrace. Neudržovaná voda se již po dvou týdnech může stát hygienicky závadnou.

Druhy zahradních bazénů

Nadzemní bazény jsou vhodné pro prázdninové využití a k osvěžení na chalupě. V kulatých nadzemních bazénech si příliš nezaplaveme, proto jsou příhodnější oválné nadzemní bazény se schůdky. Výhodou je, že nemusíme podstupovat stavební práce jako v případě zapuštěného bazénu. Jsou vyráběny z kovu, plastu nebo z PVC. Na trhu jsou k dostání v délkách od 5,5 metru do zhruba 9 metrů a s hloubkou do 1,3 metru.
Bazény s pevnou konstrukcí se stanou součástí zahrady na řadu let. Podloží kolem bazénu musí být zpevněno a stabilizováno, proto jej nestavíme na okraj svahu s navezenou zeminou, na bažinatých nebo jílovitých místech a v blízkosti keřů a stromů, aby do vody nenapadalo listí a jehličí. Důraz klademe na výběr protiskluzových materiálů, zvlášť užívají-li bazén děti.


Plastové a nafukovací bazény jsou sezónní záležitostí. Vyznačují se bezpečností, jednoduchým provozem, snadnou montáží a demontáží bez potřeby odborných znalostí. Nízká cena je vyvážena nutností časté výměny vody, rekreačním koupáním a nákupem dalšího bazénu pro následující sezónu.
Plechové bazény se snadno montují, demontují a dobře opravují a udržují. Nevýhodou je krátká životnost, nutná výměna vody a absence výpusti. Filtrace a schůdky bývají zpravidla zahrnuty v ceně.
Laminátové bazény jsou konstruovány k plavání a vydrží minimálně 15 let. Je však nutné laminátový skelet usadit pomocí jeřábu na vybetonovanou plochu.

Polypropylénové bazény jsou jedny z nejžádanějších, ale jejich životnost je dána povětrnostními vlivy, teplotou, kvalitou betonáží základové desky a stěn. Při působení těchto vlivů dochází k záhybům a praskání.

Bazén z kopolymeru je nejodolnější druh bazénu vůbec. Materiál má téměř neomezenou životnost a jeho povrch nevyžaduje údržbu. Instalace bazénu je možná i pod úroveň terénu.
Dřevěný bazén má přírodní vzhled a jeho provoz je srovnatelný s provozem levných plastových a plechových bazénů.
Betonový bazén se vyznačuje dlouhou životností, možností volby libovolného tvaru, hloubky, materiálu a barvy povrchové úpravy. Nutné je odborné provedení specializovanou firmou. Je tedy zapotřebí počítat s dlouhou dobou výstavby a s vysokými pořizovacími náklady.
Nerezový bazén je odolný vůči mechanickému a chemickému působení. Výhodou je možnost výběru tvaru, hloubky a doplňků a mezi nevýhody patří nabídka pouze z jedné barvy – z ocelové šedi. Tento typ bazénu nevyžaduje údržbu ani obnovu povrchu.

Bazén s keramickým obkladem či skleněnou mozaikou je finančně náročný a jsou nutné pozdější investice do rekonstrukce. Bazén se vyznačuje vysokou estetičností. Můžeme si zvolit libovolný tvar, velikost, hloubku a instalovat hydromasážní trysky. Životnost tohoto typu bazénu se odhaduje minimálně na 10 let.

Zobrazení: 4623

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Podle čeho vybíráte stavební firmu?

Zahájeno uživatelem Lukostav v Stavební práce, stavební materiál a firmy. Poslední odpověď uživatele Martin Kalos 3. 23, 2023. 13 Odpovědi

Zajímalo by mě, jaké faktory hrají roli při výběru stavební firmy.  Zkuste mi odpovědět na tyto otázky a případně nějaké doplnit, pokud jsem na něco zapomnělPoužili byste firmu, kterou si najdete ve…Pokračovat

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby