Sluneční dům - první rakouský CO2 neutrální rodinný dům

Na západ od Vídně otevřeli Sluneční dům (Sunlighthouse) - v pořadí třetí stavbu v rámci celoevropského projektu VELUX Model Home 2020 postavené na principu aktivního domu. Sluneční dům nabízí zdravé vnitřní prostředí a uživatelský komfort, je energeticky efektivní a ohleduplný k životnímu prostředí.


"Evropané tráví až 90% svého času uvnitř budov, proto je třeba, aby jim budovy poskytovaly to nejlepší zdravé klima na život a práci. Budovy zase konzumují 40% z celkové spotřeby energie v Evropě. Cílem budoucího udržitelného stavebnictví je tedy výrazné snížení energetické spotřeby a pokrytí zbývající potřeby energie z obnovitelných zdrojů. To je i cílem společnosti VELUX, která je jedním z vizionářů konceptu zdravého, ekologicky šetrného a komfortního bydlení 21. století, "říká David Brož, generální ředitel VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. a dodává: "Důkazem je projekt Model Home 2020, který jsme představili v roce 2008 a zahrnuje výstavbu šesti experimentálních aktivních domů. K nim patří i Sluneční dům v Rakousku. "

Sluneční dům zohledňuje klimatické, kulturní a architektonické podmínky dané země. Postavili ho na principu aktivního domu stejně jako další stavby v rámci tohoto projektu. Tato experimentální budova navazuje na zkušenosti, které načerpali partneři projektu VELUX Model Home 2020 při stavbě prvních dvou aktivních domů - Dům pro život a Zelený maják, které stojí od roku 2009 v Dánsku.

Architektonicky zajímavá stavba Aktivního Slunečního domu zapadá do okolní krajiny a zástavby typické pro tuto část Evropy. Vybraný svahovitý pozemek se nachází v blízkosti lesa a poskytuje výhled na jezero Wienerwaldsee. Pozemek neumožňuje budovu ideální orientovat na jih. V kombinaci s velkým sklonem svahu představoval pro architekty skutečnou výzvu. Autoři návrhu - studio Hein-Troy Architekten - v projektu zohlednily nelehké podmínky a rozhodli se pro podlouhlou dřevostavbu s vnitřním atriem vsazenou do svahu.

Atrium umožnilo otevřít fasádu směrem na jih a umístit na tuto stranu více oken. Ty zajišťují optimální prosvětlení a dostatek čerstvého vzduchu v interiérech. Současně tím vytvořili vysoce hodnotný venkovní prostor. Přes minimalistickou vnější podobu dům vyniká právě svým inteligentním řešením. Experiment dokazuje, že se dá stavět CO2 neutrálně, i když podmínky pro ideální umístění domu jsou splněny jen částečně.

Vysoko umístěnými střešními okny proniká denní světlo i hluboko do interiéru Slunečního domu. Okenní otvory - střešní i vertikální okna s tepelně izolačním zasklením jsou rozmístěny tak, aby umožňovaly cílené výhledy do okolí a navíc maximalizovaly pasivní solární zisky, a tím přispívaly ke snížení spotřeby energie na vytápění. Navrženy množství prosklených ploch v domě odpovídá 42% podlahové plochy. Optimální množství denního světla na obou patrech domu snižuje spotřebu elektrické energie na umělé osvětlení.

Optimální množství prosklených ploch v Slunečním domě umožňuje maximální využití slunečního světla a tepla. Tím pomáhá minimalizovat spotřebu energie na umělé osvětlení a vytápění. V horkém létě je možné okna zastínit vnějšími markýzami a vnějšími žaluziemi, které zabraňují přehřívání interiéru. Okna lze zastínit i pro zvýšení soukromí.

Cíleně navrženy prosklené plochy zohledňují i soukromí budoucích obyvatel. Buď jsou orientovány do soukromého atria, nebo umožňují krásné výhledy do lesa, který je součástí pozemku. Samozřejmostí jsou okna vybaveny vnitřním i vnějším stíněním, které i v stažené poloze zajišťují dostatek denního světla v místnostech.

Sluneční dům je v průběhu celého roku přirozeně větrán okny. Kvalitu vzduchu kontrolují čidla umístěná na fasádě a uvnitř domu. Průběžně vyhodnocují teplotu a množství CO2, vlhkost v interiéru a povětrnostní podmínky venku. Tyto informace poskytují automatickému systému, který řídí otevírání a zavírání oken. Obyvatelé však mohou okna v případě potřeby otevírat i manuálně. V chladnějších obdobích se používá mechanická ventilace s rekuperací tepla. Případnému přehřívání interiéru během horkého léta brání automaticky řízené venkovní markýzy instalované na střešních i fasádních oknech.

Na základě hodnot naměřených senzory (kombinací řízeného větrání okny a využitím komínového provětrávání a nočního ochlazování) by teplota v interiéru neměla ani v tom nejteplejším letním dni překročit hranici 26 ° C. Konstrukční řešení domu počítá i s akumulací tepla pro teplotní setrvačnost budovy. Střešní okna  přivádějí hluboko do interiéru Slunečního domu nejen důležité denní světlo, ale i maximální množství čerstvého vzduchu, potřebného pro psychickou pohodu a zdraví obyvatel. Cílem Slunečního domu je udržet celkovou spotřebu energie na co nejnižší možné úrovni. Pokrytí energetických nároků se uskutečňuje výhradně pomocí obnovitelných zdrojů energie.

Minimální potřebu vytápění v rakouském Slunečním domě zajišťuje tepelné čerpadlo, elektřinu vyrábějí střešní fotovoltaické panely, ohřev teplé užitkové vody obstarávají solární kolektory. Díky tomu Sluneční dům vyrobí více energie, než sám spotřebuje. V nadcházejících měsících může Sluneční dům navštívit laická i odborná veřejnost, pak bude na prodej. Partneři projektu však budou experimentální dům i nadále sledovat, aby mohli posoudit, jak se novým obyvatelům osvědčí během skutečného užívání.

Partneři projektu Sluneční dům:
Experimentální Sluneční dům navrhla firma HEINE-TROY Architekten ve spolupráci s vědeckými partnery projektu - Univerzitou v Kremsu - Donau-Universität Krems a Rakouským institutem pro stavební biologii a ekologii IBO. Výrobky pro dům dodali firmy WindowMaster, VELFAC, Drexel & Weiss a společnost VELUX.

O projektu VELUX Model Home 2020

Projekt VELUX Model Home 2020 je součástí strategie skupiny VELUX, jejímž prostřednictvím se společnost aktivně zapojuje do budování udržitelného bydlení. Tento experimentální projekt naplňuje vizi CO2 neutrálních budov, které představují řešení pro budoucí generace staveb. V těchto budovách vytváří dostatek denního světla a čerstvého vzduchu zdravé a pohodlné místo pro život.

Princip aktivního domu je postaven na třech pilířích - energetické úspornosti, komfortu bydlení , zdravého vnitřního klimatu a šetrnosti k životnímu prostředí. Toho lze dosáhnout prostřednictvím i dnes běžně používaných a dostupných technologií, materiálů a výrobků, jakými jsou například střešní okna. Všechny budovy projektu VELUX Model Home 2020 spojuje i vizionářská architektura.

Každý aktivní dům projektu VELUX Model Home 2020 odráží různé klimatické, kulturní a architektonické podmínky země, ve které jsou a budou postaveny. První dva aktivní domy - Dům pro život a Zelený maják - stojí od roku 2009 v Dánsku.

Po rakouském Slunečním domě budou následovat ještě tři domy, a to v Německu, ve Velké Británii a Francii.

Aktivní domy se budují v úzké spolupráci s místními a regionálními partnery, dodavateli, architekty, inženýry a vědeckými pracovníky.

Foto. Adam Mork

Zobrazení: 689

Přidat komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte být členem stavebnikomunita.cz!

Staňte se členem stavebnikomunita.cz.

Fórum

Od koho poptat dřevěnou terasu od A-Z ?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Anička PLná 21.1.. 1 Odpovědět

Dobrý den, na léto bychom chtěli si nechat udělat kolem domu dřevěnou terasu. Ještě nevíme z jaké dřeviny ale to nám doufám poradí firma. Od koho jste si nechali dělat terasu vy? Spokojenosti? Děkuji.Pokračovat

Z jakého dřeva postavit saunu?

Zahájeno uživatelem Daniel Maxa v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 12. 22, 2023. 2 Odpovědi

Ahoj, stojím před rozhodnutí stavby a zajímaly by mě vaše názory na použití různého dřeva. Děkuji za postřehy.Pokračovat

Jaké kamna do venkovní sauny?

Zahájeno uživatelem Ondřej Koba v Pozemek, projekt, stavba na klíč. Poslední odpověď uživatele Daniel Maxa 11. 27, 2023. 1 Odpovědět

Ahoj, doporučte mi pokud máte někdo zkušenost se stavbou venkovní sauny. Váhám mezi elektrickými a těmi na dřevo. Mam se řídit jen cenou?Pokračovat

Popisky: sauna

Podle čeho vybíráte stavební firmu?

Zahájeno uživatelem Lukostav v Stavební práce, stavební materiál a firmy. Poslední odpověď uživatele Martin Kalos 3. 23, 2023. 13 Odpovědi

Zajímalo by mě, jaké faktory hrají roli při výběru stavební firmy.  Zkuste mi odpovědět na tyto otázky a případně nějaké doplnit, pokud jsem na něco zapomnělPoužili byste firmu, kterou si najdete ve…Pokračovat

Svetlotechnikasvetelnotechnické posudky a štúdie na rodinné domy a pozemné stavby

Energetické projektové hodnotenie stavieb a teplotechnické posúdenia.

Snímky

© 2024   Vytvořila Stavebnikomunita.cz | Kontakt: stavebnikomunita.cz@gmail.com |   Využívá technologii

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby